Urbanisme

urbanisme

La crisi rebaixa els plans urbanístics de Ponent

A Mollerussa, un grup de propietaris reclama que unes finques residencials tornin a ser qualificades com a industrials

La Generalitat retalla el creixement planificat a Alpicat i Bellpuig

Els plans urbanístics pensats en el moment àlgid de la bombolla immobiliària estan passant ara per la tramitació de l'administració, i les previsions de creixement del moment contrasten amb la situació actual del mercat immobiliari. Ahir, la comissió d'Urbanisme de la Generalitat a les terres de Lleida va fer una gran tisorada del pla general d'Alpicat (Segrià). Aquest municipi, situat a prop de la ciutat de Lleida i sotmès a forts creixements els darrers anys, tenia previst créixer amb 111 noves hectàrees urbanitzables, 96 hectàrees per a usos residencials i 15 per a equipaments. Això significava elevar la població amb uns 12.000 habitants més, quan actualment Alpicat en té 6.100. Es convertiria, doncs, en un municipi de 18.000 habitants.

Amb aquest creixement Alpicat volia unir dos nuclis aïllats, i ara Urbanisme li recomana que faci enllaços viaris sense necessitar d'omplir tot el sector de residències.

La Comissió d'Urbanisme, però, ha retallat en unes 50 hectàrees les previsions de nous creixement d'Alpicat. També ho ha fet a Bellpuig (Urgell), un poble de 4.942 habitants que en el seu pla general preveu convertir en un municipi d'uns 12.000 habitants. Igual que a Alpicat, la comissió d'Urbanisme va aprovar ahir el pla amb l'obligació, entre d'altres condicions, de retallar la nova superfície urbanitzable. En el cas de Bellpuig, de les 50 hectàrees de nou creixement residencial, se'n retallen 10 hectàrees.L'alcalde de Bellpuig, Ramon Jounou, ha rebut amb esportivitat les indicacions d'Urbanisme, s'ha felicitat pel fet que l'administració catalana hagi acceptat en conjunt el pla general i defensa que és necessari per dota el poble de nous equipaments, situar Bellpuig com a capital d'una subcomarca i com a un dels municipis de referència dins de l'eix de creixement Lleida-Mollerussa-Tàrrega-Cervera. En canvi, el president de la plataforma veïnal contrària al pla, Jordi Torres, ha lamentat la decisió d'Urbanisme i anuncia que la plataforma continuarà treballant per fer enrere un pla general que s'ha fet “sense tenir en compte els veïns del poble”. La plataforma considera que un projecte com aquest no hauria de ser una iniciativa exclusiva del govern i critica que es multipliqui la població per tres i que a les noves àrees de creixement hi predominin de forma clara els pisos i no les cases.

El director general d'Urbanisme, Pere Solà, va assegurar que les retallades no responen a la conjuntura econòmica, ara negativa per al creixement demogràfic, tot i reconèixer que Alpicat i Bellpuig han viscut grans creixements els darrers anys i la redacció dels plans responia a aquesta situació.

Demanen tornar enrere

La nova conjuntura està provocant també que alguns propietaris de terrenys residencials prefereixin un canvi de qualificació davant la falta de perspectives immobiliàries. És el cas d'un grup d'uns quaranta propietaris de Mollerussa. Van demanar a la tardor a l'Ajuntament que les seves finques (en un sector situat entre la deixalleria i la carretera de Torregrossa) tornin a ser qualificades com a industrial. Durant el boom immobiliari van aconseguir que es requalifiquessin com a residencials. Ara, però, no hi ha perspectives de desenvolupar-les i paguen més de deu vegades més impost de béns immobles. El ple municipal ho va rebutjar.

LA XIFRA

18.000
habitants
preveia el pla general d'Alpicat. El poble en té ara 6.100.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.