Administracions

molins de rei

La interventora veu tràfic d'influències en un contracte

L'Ajuntament hauria pagat 177.094 euros a una consultoria sense haver convocat el concurs públic corresponent

Un funcionari implicat en la contractació és cunyat de l'administrador de l'empresa

La contractació d'un servei d'assessorament jurídic per a l'àrea de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Molins de Rei podria constituir un delicte de prevaricació i tràfic d'influències. Així ho considera la interventora municipal, que assenyala que l'empresa Clam Consulting ha prestat un servei continuat des del 2007 sense que hi hagi hagut un concurs públic, cosa que contravé a la llei de contractació. Segons la interventora, una de les irregularitats més greus és la relació familiar que té el director de Serveis de l'àrea d'Economia de l'Ajuntament amb l'administrador de Clam Consulting, ja que són cunyats. Per tot plegat, la funcionària ha comunicat els fets a l'Oficina Antifrau i a la fiscalia anticorrupció, i insta el consistori a posar el cas en mans de la fiscalia.

L'informe de la interventora assenyala que entre el 2007 i el 2010 aquesta consultoria va facturar a l'Ajuntament un total de 177.094 euros, i que encara ara presenta factures mensuals de 4.068 euros. El problema rau en el fet que aquest servei no s'ha tret mai a concurs públic tot i la continuada relació de l'empresa amb el consistori, sinó que s'ha fet mitjançant un procediment negociat sense publicitat, enllaçant contractes menors, en comptes d'un contracte ajustat a la durada global de l'assessorament. Aquest s'ha facturat durant sis períodes diferents, en què el preu per prestar el mateix servei ha oscil·lat entre els 4.000 i els 10.440 euros mensuals. Les factures s'han emès també a l'agost, en què pràcticament no hi ha activitat administrativa.

Arran de l'increment del preu sense motiu, l'Ajuntament va demanar pressupost a tres empreses. La investigació de la interventora ha conclòs que, en les tres ocasions en què això s'ha fet, les tres empreses estaven vinculades entre elles i dues sempre acabaven renunciant en favor de Clam Consulting, que sempre acabava prestant el servei. “Hi ha indicis sòlids que fan presumir l'existència d'ofertes concertades, i en conseqüència la manca d'una concurrència real”, diu l'informe. En tots els casos, l'empresa sabia amb anterioritat que el servei seria seu i facturava abans que se li adjudiqués. L'informe afegeix als incompliments el parentiu del director de Serveis de l'àrea d'Economia, que va donar el vistiplau al plec de clàusules administratives el 2008, amb l'administrador de Clam Consulting, i l'interès que mostrava que es paguessin les factures a l'assessoria.

Rescissió del contracte

Arran d'aquest informe, l'alcalde, l'ecosocialista Ivan Arcas, ha encarregat a la secretaria de l'Ajuntament que avaluï si es pot rescindir el contracte amb Clam Consulting. “A més, he enviat una carta al Departament de Governació de la Generalitat per demanar-los ajuda per aclarir aquest tema”, afirma Arcas. “Som els primers interessats a aclarir-ho, però poso la mà al foc per l'honorabilitat de tots els treballadors municipals”, va dir ahir. El portaveu del PSC, Xavi Paz, va explicar que el seu partit també ha portat els fets a l'Oficina Antifrau, com va fer amb els comptes municipals del 2009, “perquè fa tres anys que sospitàvem d'irregularitats”. La CUP, també a l'oposició, afirma que el govern municipal (ICV, ERC i CiU) “no ha garantit una política de contractació transparent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.