S'acullen a la llei de barris el triple de municipis dels que es podran atendre

Més de quaranta poblacions menors de 10.000 habitants s'han presentat a la nova modalitat d'ajuts

Les 29 poblacions que han presentat 30 projectes per als ajuts de reforma integral de barris –Barcelona n'ha presentat dos al Bon Pastor i Baró de Viver i a l'àrea de la Vinya i Can Clos– aspiren a rebre els 65 milions d'euros de subvenció global de la Generalitat per al programa. Però només podran abordar la reforma amb els ajuts del 50% del govern una desena. Tenint en compte que l'execució integral de la reforma d'un barri s'allarga diversos anys, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques no vol que l'entrada de més projectes sigui il·limitada i obligui a distribuir els diners assignats entre un nombre elevat de poblacions, de manera que l'actuació urbanística per crear espais públics nous, esponjar construccions, guanyar zones verdes o equipaments socials i equipar els edificis acabi quedant en no res o en ben poca cosa. L'altra opció –no limitar els diners assignats ni el nombre de projectes nous– també és inviable econòmicament per a la Generalitat, i encara més des que s'han hagut d'aplicar mesures de racionalització de recursos per la situació general de crisi econòmica.

Només a la regió metropolitana de Barcelona ja s'han presentat divuit projectes per rebre aquests ajuts, per mitjà dels quals la Generalitat cobreix la meitat del cost de tota la reforma.

Però, a més, en la convocatòria del 2009, la conselleria de Política Territorial també ha decidit introduir en el programa de la llei de barris una modalitat de finançament que permeti arribar fins al 75% del cost dels projectes pel que fa a les poblacions de menys de 10.000 habitants i amb una capacitat financera molt més limitada que la de les ciutats grans. La llei de barris obria la porta a arribar fins al 75% del finançament, i diversos alcaldes i les associacions municipalistes ho van reclamar. El govern destinarà enguany 30 milions d'euros a aquest programa nou, batejat amb el nom de Viles amb projectes. El govern, però, no vol desnaturalitzar l'essència de la llei, de manera que ha obligat aquests municipis petits a presentar projectes amb un pressupost mínim d'un milió d'euros per assegurar-se que s'abordarà «un ampli ventall d'actuacions». A aquesta modalitat de programa, encara s'hi han presentat més projectes –fins a 41–, i el govern només podrà atendre'n una quinzena. En aquest apartat ja no hi ha predomini de municipis de la regió metropolitana de Barcelona, sinó que són els de les comarques centrals i les comarques gironines els que n'han presentat més. En darrer terme, en el cas d'aquells municipis que ja han reformat algun barri però aspiren a més ajuts molt més limitats –4 milions– per mantenir algun programa social, hi ha Terrassa, amb el districte segon, i Santa Margarida de Montbui, amb el barri de Sant Maure.

ELS METROPOLITANS

Projectes d'intervenció integral
Barri de la Magina de Pallejà
Barri de Sant Josep-Can Ros de Sant Vicenç dels Horts
Ciutat Cooperativa Molí Nou de Sant Boi
Creu de Barberà-Campoamor-Espronceda-les Termes de Sabadell
Eixample Nord de Viladecans
Bellavista de les Franqueses del Vallès
Sant Julià de Vilafranca del Penedès
Montornès Nord de Montornès del Vallès
Bon Pastor-Baró de Viver de Barcelona
La Vinya-Can Clos-Plus Ultra de Barcelona
Barri de Can Palet de Terrassa
Santa Maria-Santa Anna-Tió (barri Cotet) de Premià de Mar
Pla Integral de la Fontsanta de Cornellà
Can Bassa de Granollers
Vista Alegre de Castelldefels
Nucli antic de Parets
Sector Serra de les Farreres de Gavà
Nucli històric de Sant Celoni
Projectes per a municipis de menys de 10.000 habitants
La Coma de Sant Esteve Sesrovires
Santa Anna-Tió de Premià de Dalt
Nucli antic de Figaró-Montmany
Can Sunyer de Martorelles
Nou Centre de Polinyà
Barri de l'Estació de Llinars del Vallès
Nucli antic de l'Ametlla del Vallès
Contracte de barri
Districte 2 de Terrassa
Sant Maure de Santa Margarida de Montbui


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.