Administracions

administracions

El PSC controlarà el Consell Comarcal del Barcelonès

Tot i haver perdut 65.000 vots i haver deixat de ser la llista més votada a Barcelona i Badalona, manté la majoria a l'ens

El PP, encara que és la força que més ha crescut, continuarà a l'oposició

El daltabaix del 22-M costarà al PSC diverses alcaldies de molt pes i el control de la Diputació de Barcelona. La patacada, però, no ha estat prou gran per perdre també el control del Consell Comarcal, que podrà mantenir amb diferents possibilitats de pactes damunt la taula. L'aritmètica permet als socialistes gestionar-lo tant recuperant el tripartit com pactant únicament amb CiU, però la fórmula del quadripartit, que, com en altres ens supramunicipals, ja s'ha utilitzat en els dos últims mandats, pot acabar sent la solució definitiva.

En tot cas, això es decidirà els pròxims dies, perquè el PSC encara s'està llepant les ferides de diumenge i té altres fronts oberts que considera prioritaris. Amb relació al 2007, els socialistes han perdut uns 65.000 vots, que es tradueixen en setze regidors i tres consellers. Mantindran catorze seients al ple del Barcelonès, així que seran la força majoritària, seguits de CiU.

El PSC només ha estat capaç de guanyar vots en una de les cinc ciutats del Barcelonès: Badalona. Hi mantindrà els 9 regidors que tenia, però pot perdre l'alcaldia. També està lluny del seu abast la de Barcelona, on es deixa tres regidors. En canvi, als tres altres municipis mantindrà el govern, tot i que a l'Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià del Besòs s'hi deixa quatre regidors i a Santa Coloma de Gramenet, afectada per problemes de corrupció, cinc.

Convergència i Unió ha millorat els resultats en vots a totes les ciutats de la comarca, uns 20.000 en total, però mentre que ha guanyat regidors a Barcelona (3), Sant Adrià (1) i l'Hospitalet (1), a Santa Coloma s'ha mantingut i a Badalona n'ha perdut un. La seva pujada, doncs, es tradueix en quatre regidors i un conseller més, fins a arribar als deu.

El Partit Popular, que sí ha augmentat la seva representació als cinc municipis, és la força que més creixerà al Consell, impulsat especialment perquè molts dels 25.000 nous vots els ha recollit a Badalona, on gràcies al discurs de Xavier García Albiol és la llista més votada. Amb tot, els nou consellers comarcals (dos més que el 2007) continuaran a l'oposició, perquè si pactessin amb CiU es quedarien a un de la majoria.

La tercera força política que ha guanyat suport, l'única que ho ha fet des de l'esquerra, és Iniciativa per Catalunya. Ho ha fet amb gairebé 3.000 vots més que, pel seu repartiment, no han impedit que els ecosocialistes perdin un regidor municipal, però, curiosament, sí els ha atorgat un conseller comarcal més.

Aquest conseller és el que troba a faltar ERC, la força més severament castigada juntament amb el PSC. Els republicans únicament es queden amb dos regidors a la comarca (Portabella i Laporta) després de perdre l'únic representant que tenien a Badalona. La pèrdua de gairebé 24.000 vots en cinc municipis no és prou greu, però, per perdre la representació al Consell Comarcal, que, això sí, ara serà mínima.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.