Infraestructures

La subestació de Bescanó, a punt per rebre els 400 kV

Ahir es va fer la inauguració oficial de l'estructura, que es connectarà amb la xarxa elèctrica a finals d'aquest mes

Artur Mas va encapçalar l'acte i va definir la línia com “una infraestructura del segle XXI”

Ja la tenim aquí. Després de catorze anys de conflictes, protestes, reclamacions i divergències de tota mena a finals d'aquest mes la MAT arribarà a les comarques gironines. Entrarà en funcionament fins a Bescanó, on ahir es va inaugurar oficialment la subestació que hi ha construït Red Eléctrica. Aquest és el punt final del primer pas de la interconnexió amb França, dins el tram Sentmenat-Vic-Bescanó. En uns quinze dies es començarà a posar en funcionament la subestació en període de proves, i a finals de mes es compta posar-la en servei definitivament. Serà coincidint amb l'inici de la temporada d'estiu, que segons el delegat de Red Eléctrica a Catalunya, Lluís Pinós, “serà més tranquil energèticament parlant, perquè amb la línia i la subestació arribarà més electricitat a Girona”. El director general d'Energia de la Generalitat, Josep Canós, el va reafirmar en dir que “Bescanó és el primer punt que permetrà a Girona disposar d'energia en quantitat, perquè hi havia una gran mancança”. De fet, i mentre no es completin la resta de trams fins a Santa Llogaia i Baixàs, els 400.000 volts que arribaran a Bescanó es transformaran a 220.000 volts per injectar-los a la línia ja existent fins a Juià. Aquesta nova font serà la que donarà una seguretat extra per abastir zones especialment conflictives com la ciutat de Girona o la Costa Brava. A més, un cop estigui llesta tota la línia es desmantellarà bona part de l'actual Vic-Juià, que es compactarà amb les torres ja existents en 38 quilòmetres.

Un dels efectes col·laterals de la construcció de la línia és que ha permès eliminar traçats ja en funcionament i que coincidien amb el de la MAT. Per exemple, es desmantellaran 17,5 quilòmetres de la línia de 110 kV que va de Vic a Girona passant per Sau i Susqueda, o 37 quilòmetres entre Vic i Pierola, que passen en part per espais protegits. A nivell ambiental, la subestació queda amagada des dels pobles del voltant i des de la carretera, i la línia s'ha assenyalat en molts punts de manera que no hi puguin col·lidir les aus.

“És el ser o no ser”

Poc després de les sis de la tarda va arribar el president de la Generalitat, Artur Mas, que va presidir l'acte d'inauguració. Mas va fer una defensa aferrissada de la línia, que va definir com “una infraestructura del segle XXI, perquè els països es jugaran el ser o no ser en temes com l'energia, l'aigua, les telecomunicacions o els trens, i qui es vulgui reactivar econòmicament necessitarà unes infraestructures posades al dia”. A més, el president va apostar per una Europa interconnectada. A més, va destacar el paper del poble de Bescanó, que ha acollit la infraestructura “quan habitualment en un cas així es mira cap a un altre costat, i el que cal és sentit comú i de país”. En aquest sentit, va donar el seu agraïment a l'alcalde, Xavier Soy. Soy, per la seva banda, va afirmar que durant la negociació s'han fet canvis que han servit per millorar la línia, i va suggerir que l'experiència de diàleg que s'ha fet a Bescanó es repeteixi en altres municipis. Finalment, el president de Red Eléctrica de España, Luis Atienza, va recordar que la infraestructura és “vital” per a les comarques gironines i el sistema elèctric català i espanyol, ja que la interconnexió permetrà integrar l'energia eòlica dins la xarxa i garantir el subministrament: “Girona s'ha salvat gràcies a la crisi, perquè la xarxa estava al límit per atendre els pics de consum i hi havia més risc d'una apagada”.

LES XIFRES

89,3
quilòmetres
fa la línia entre Sentmenat, Vic i Bescanó. L'obra s'aprofitarà per desmantellar 92,8 quilòmetres
11%
de l'energia
que consumeixen les comarques gironines es genera a la demarcació. La resta s'ha d'importar.
14
anys
fa que es va iniciar el procés per construir la infraestructura, i fins al 2014 no estarà completa.

Una estructura amb tres parcs, dos de transport i un de distribució

La subestació de Bescanó ha estat catalogada per Red Eléctrica com la més notable tecnològicament a Catalunya. A la de Bescanó hi coincidiran tres parcs, o mòduls, diferents. El més gran és el que recollirà les línies de 400 kV de Riudarenes i Sentmenat i d'on sortiran les de Ramis i Santa Llogaia, també de 400 kV. També de transport, hi ha un parc on la tensió es passarà a 220 kV amb dues línies cap a Sant Julià de Ramis. I finalment el parc de distribució d'Endesa, on es passarà la tensió a 132 kV per alimentar tres línies: dues cap a Salt i una cap a Olot. Aquest mòdul hauria d'estar a punt a l'octubre.

la CRÒNICA

Els pols iguals no es repel·leixen

Oriol Mas

Una de les lleis bàsiques de l'electricitat és la que diu que les càrregues –positiva i negativa– es repel·leixen si són del mateix signe i que s'atrauen si són de signe diferent. Res a veure amb la realitat, com a mínim la que es va poder palpar ahir a Bescanó. Els representants del nou govern de la Generalitat i els de Red Eléctrica coincidien en gairebé tot: els beneficis de la línia de 400kV, la necessitat d'acceptar i facilitar aquestes infraestructures, el bon funcionament del sistema de transport elèctric espanyol... I lluny de repel·lir-se, convergien. Deien que el país requereix de noves infraestructures, i Red Eléctrica vol fer les que li pertoquen com més aviat millor. La presència del president Artur Mas va ser el millor exemple d'aquesta sintonia, un gest que diu molt i que Luis Atienza va agrair públicament. Que lluny que queda l'època del tripartit! Aleshores, una part del govern –PSC– donava suport a la MAT entre Sentmenat i Baixàs i l'altra part –ERC i ICV– en renegava i encapçalava les manifestacions. Unes protestes en què, per cert, hi havia molts alcaldes de CiU. Amb el gest d'ahir, Artur Mas va cridar a files i va deixar clar que no acceptarà pals a les rodes als trams que falten del projecte. I per si de cas, va ser més explícit i va lloar l'Ajuntament de Bescanó: “Ha tingut el sentit comú per equilibrar els interessos propis i els del país. Ens calen actituds com aquesta, i espero que serveixi d'exemple, perquè hi ha infraestructures que s'han de fer perquè beneficien a tothom”. La Generalitat farà de mediador amb els ajuntaments, i Red Eléctrica els oferirà compensacions. I anar per feina, que dirien.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.