teià
El ple de Teià, bloquejat
ingovernabilitat L'oposició tomba la proposta de rebaixa de sous d'un govern que ara queda en una situació de feblesa manifesta nervis La tensió entre els grups municipals es va notar abans, durant i després de la sessió
Mal començament de curs polític a Teià. El govern de Joan Castan (GdT) queda en una situació delicada després del ple d'organització fet dijous al vespre i que va posar fi a la principal proposta, la dels sous dels membres electes, al tinter. Tres de les quatres forces de l'oposició (CiU, ERC i PSC) van votar en contra i, per tant, van revocar la mesura, que suposava una important rebaixa en relació amb les retribucions de l'anterior mandat, d'aproximadament el 45%.
El contingut de la proposta no va ser el que va desagradar a l'oposició, sinó les formes, segons ells mateixos van assegurar. A més, la tensió provinent de la campanya electoral va acabar d'amanir un ple marcat per un cert desordre en una sala plena de públic. Un dels compromisos electorals de GdT va ser que els seus regidors cobrarien únicament un euro al mes fins que no es liquidessin els deutes que el consistori té amb els seus proveïdors i que van obligar a l'anterior govern a realitzar un pla de sanejament. La proposta que passava ahir a votació establia un salari de 21.000 euros anuals per a la quarta tinenta d'alcalde, Teresa Casellas, i un règim de retribucions per assistències per a la resta de regidors que, en total, ascendia a 55.893 euros. Alguns dels regidors de l'oposició van acusar el govern per “no acomplir els seus compromisos electorals”.
Maniobra sorpresa
Però el debat plenari reservava una sorpresa. No va ser fins al final de la discussió del punt que l'alcalde, Joan Castan, va demanar a la regidora Teresa Casellas que llegís una instància a través de la qual els regidors del govern renunciaven a percebre les retribucions per assistències, que en el cas de quatre dels cinc regidors representa el 100% dels seus ingressos municipals. “No cobrarem un euro, encara menys, no rebrem res, però cal aprovar uns sous per quan es regularitzi la situació”, va dir Castan. La resta de grups, que no havien estat informats prèviament de la lectura d'aquesta carta, havien fet ja la seva exposició sobre l'assumpte i es van veure forçats a tornar a prendre la paraula per valorar aquest fet. “No busca solucions, està creant problemes”, va dir el portaveu del PSC, Jaume Sabates. “Marxem satisfets perquè han rectificat, però el que no entenem és per què treuen ara i no abans aquesta carta”, va aportar la regidora d'ERC, Emma Peiró. “La figura de l'alcalde mereix una certa dignitat més enllà de les batalles polítiques”, va argumentar Josep Botey (CiU). Totes tres formacions van votar en contra del nou sistema de sous. El PP s'hi va abstenir. Segons fonts municipals, en no prosperar el nou sistema de retribucions, tots els regidors passaran a cobrar per assistències segons les tarifes anteriorment marcades.
Així, l'alcalde percebrà a raó de 366,88 euros per ple, 240,98 per junta de govern i 71,93 per comissió informativa. Els regidors rebran 291,35 euros per ple, 190,63 per junta de govern i 71,93 per comissió.
“No tinc cap problema a plegar”
En acabar la sessió, l'alcalde de Teià, Joan Castan (GdT), es va mostrar sorprès pel desenvolupament dels fets i va lamentar l'actitud de l'oposició. “Això no té res a veure amb l'acció de govern, és una persecució que es deriva de la campanya electoral”, va afirmar. “No es debatia una obra de govern, es tracta d'una qüestió de funcionament intern, això demostra que les coses seran molt difícils”, augurava ahir Castan, que, als passadissos, anava dient a la resta de regidors: “No tinc cap problema a plegar, sóc aquí per una voluntat de servei, no per enriquir-me.” D'altra banda, la portaveu d'ERC, Emma Peiró, feia una lectura molt allunyada a la del màxim representant del govern: “L'alcalde ens vol fer responsables a l'oposició de la situació d'ingovernabilitat, però és ell qui ha de procurar estendre ponts de diàleg i, de moment, com s'ha pogut veure, no ho ha fet.” Les diferents posicions, doncs, estan ara molt allunyades.