Energia multiplicada per quatre

Els projectes de generació energètica que es preveuen a la demarcació convertiran els 260 megawatts actuals en més de 1.000

A tots aquests projectes de generació elèctrica, s'hi han de sumar els 2.400 megawatts per hora que portarà la línia de 400 kV. Si bé amb tots els projectes que hi ha entre mans s'equilibraria l'oferta i la demanda, la complexitat del mercat elèctric no permet fer aquesta equació, i el director general d'Energia, Agustí Maure, insisteix que no es pot buscar l'equilibri entre consum i generació. La majoria de les fonts de producció no són regulars, i la seva disponibilitat depèn de si fa vent, si hi ha aigua o del preu a què es paga l'energia. Joan Vila, enginyer i expert en energia, calcula que tot i els nous projectes de generació, les comarques gironines no serien autosuficients en més d'un 60% del seu consum. La dada s'extreu calculant la mitjana d'hores de funcionament anual de cadascuna de les fonts de producció, que aproximadament oscil·len entre les 2.200 hores de l'eòlica i les 7.000 de la cogeneració, de les més de 8.700 hores que té l'any.

El consum d'energia a les comarques gironines oscil·la entre els 600 megawatts de mínima i els més de 900 de punta màxima, si bé la crisi ha fet baixar el consum mitjà. Una dada que per molts també ha de fer reflexionar sobre la necessitat de disposar de tots els nous projectes.

LES DADES

Potència instal·lada
0 megawatts
Projectes previstos
Ara hi ha 138 MW autoritzats, un centenar més en tramitació, i el projecte de miniparcs a l'Alt Empordà, de 288 MW. En total, al voltant de 530 MW, gairebé tots a la comarca de l'Alt Empordà

LES DADES

Potència instal·lada
0 megawatts
Projectes previstos
La central de Bescanó podrà generar 400 MW, en el que per ara és l'únic projecte d'aquest tipus previst a la demarcació

LES DADES

Potència instal·lada
4,3 MW a la depuradora de Cornellà del Terri i 2 MW de residus sòlids urbans a Girona
Projectes previstos
Dos projectes de centrals de biomassa, a Cassà i Santa Coloma, d'uns 15 MW cadascun

LES DADES

Potència instal·lada
12 megawatts
Projectes previstos
Han sorgit molts projectes per fer parcs solars fotovoltaics, però a curt termini la manca de rendibilitat econòmica dificulta que acabin tirant-se endavant

LES DADES

Potència instal·lada
97 megawatts
Projectes previstos
Hi ha projectes per generar 40 MW més. El més important és a la fàbrica Torras a Sant Joan les Fonts. El tancament de fàbriques ha fet reduir la potència instal·lada

El vent, la font més important

Si s'executessin tots els projectes previstos, l'energia eòlica seria la font més important de generació d'energia a les comarques gironines. Ara mateix no es genera cap megawatt amb energia eòlica, si bé en el futur aquesta situació canviarà, ja que l'Alt Empordà quedarà com una de les poques zones aptes que la Generalitat marcarà per poder-hi instal·lar molins de vent. En total, el pla de l'energia marca com a objectiu la generació de 3.500 megawatts amb energia eòlica a tot Catalunya pel 2015. A les comarques gironines, s'han autoritzat fins ara una sèrie de parcs que han de generar 138 megawatts, i hi ha projectes per generar un centenar més de MW en tramitació. A més, hi ha el projecte de Gamesa de fer cap a una trentena de petits parcs eòlics –amb dos molins per municipi–, que generarien 288 megawatts. En total, doncs, la xifra seria d'uns 530 megawatts concentrats a l'Alt Empordà. El reguitzell de projectes ha generat oposició social per l'impacte visual i paisatgístic dels molins.

El cicle combinat de Bescanó

La central de cicle combinat de Bescanó és l'altre gran projecte que hi ha ara a la demarcació. La central podrà generar 400 MW/hora, i ara mateix està en la fase inicial de tramitació, i ja s'ha presentat l'avantprojecte perquè segueixi la tramitació a la Generalitat: «Volem fer un bon projecte, incorporant-hi les últimes tecnologies, i això també ho alenteix tot», han explicat des d'Endesa, que insisteix que el projecte incorpora un estudi paisatgístic per reduir-ne l'impacte. Una central de cicle combinat genera l'electricitat amb una turbina de gas i una de vapor. Aquesta tecnologia no és tan contaminant com altres centrals tèrmiques, i la de Bescanó serà la primera que no necessitarà aigua per a la seva refrigeració. Per portar el gas es farà una nova canonada de 8 quilòmetres, i l'energia que es generi s'evacuarà a través d'una línia soterrada d'un quilòmetre i una subestació. A part d'aquesta de Bescanó, no es descarta construir-ne una o dues més a la demarcació, però més endavant.

Cogeneració a la indústria

La cogeneració elèctrica és ara mateix la segona font en importància a Girona, amb 97 megawatts de potència instal·lats. Té importància sobretot en la indústria paperera, tèxtil i química, ja que s'utilitza el gas per, alhora, generar electricitat i produir vapor, aigua calenta... necessaris per a la fàbrica. Amb la crisi s'han tancat fàbriques que en tenien, però també hi ha nous projectes.

L'energia solar, residual

Riudarenes és on s'han construït els primers parcs solars fotovoltaics mínimament importants a la demarcació. Tot i això, el poc rendiment que encara ofereixen les plaques solars fa que sigui una font energètica molt residual, més apropiada a àmbit domèstic que no pas a gran escala. Tot i això, es tracta d'una energia amb molt camp per recórrer, i que només pot anar a més.

Biomassa i altres

La biomassa és una energia que per ara no ha sortit d'un ús més particular, com granges. Tot i això, la crema de fusta i matèria orgànica té projectes de més envergadura, com a Cassà i Santa Coloma de Farners, amb plantes per produir uns 15 MW. Ara també hi ha altres mètodes, com l'aprofitament dels fangs, a Cornellà del Terri, o dels residus sòlids urbans, a Campdorà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.