Administracions

Salvi Casas

BATLLE DE CRUÏLLES, MONELLS I SANT SADURNÍ DE L'H. (ENÇ-AM)

“L'agroalimentària ens fa projectar”

L'alcalde recorda que són el segon municipi més extens de la demarcació però que per demografia només tenen cinc edils

El pla de les Gavarres i una possible ampliació de l'IRTA són dos dels reptes de futur

Canvia molt la perspectiva de regidor a alcalde?

És un plus. Després de vuit anys, primer com a regidor i després com a tinent d'alcalde, veus que una cosa es formar part d'un equip i una altra de diferent és ser el cap de l'equip, però crec que la combinació entre la continuïtat d'uns i la renovació dels altres és positiva.

Com ha afectat la crisi a les finances municipals?

No tant com a d'altres, perquè no ens beneficiàvem tant de les grans llicències d'obres. Abans sí que en tramitàvem algunes, i ara pràcticament cap, però com que tampoc podíem prestar gaires serveis, no hi ha gaire diferència. Bàsicament intentem mantenir el que fèiem, mirant de rebaixar costos.

Tenir contents els veïns i veïnes de tants nuclis deu ser complicat amb menys diners.

Som tres pobles formats per l'agregació històrica de set pobles i altres barriades. I encara s'hi ha d'afegir un quart nucli. Per això, en l'àmbit pressupostari, cada any fem quatre parts del pressupost per mirar de treballar una mica a tot arreu. Però el veritable obstacle és que som el segon municipi més extens de les comarques gironines, amb gairebé 100 km², i poca població. I tenim un Ajuntament massa petit, amb només cinc regidors, per poder arribar arreu.

Cal mancomunar més serveis?

Sí, ara se'n parla molt, però nosaltres ho fem des de fa anys. Per exemple, al Consorci de les Gavarres, que ara està fent el pla especial de l'espai, o a la mancomunitat d'aigües, amb Corçà i Madremanya. Som un dels pocs exemples de subministrament d'aigua que no és a les mans privades.

El mantindran així?

El manteniment de tants quilòmetres de xarxa surt car, però és la millor manera de garantir que qualsevol abonat rebi l'aigua a casa sense que ens aturem a pensar si surt a compte.

Tenen plans de mancomunar alguna altra cosa?

Sobre aquesta experiència, fa quatre anys vam intentar fer la neteja de carrers entre diversos municipis, però no va ser possible. Ara bé, hi estem oberts, sempre que serveixi per millorar els serveis.

Abans ha esmentat el pla especial de les Gavarres, quines són les expectatives del govern municipal?

De moment, esperem que tingui el consens dels propietaris forestals i agraris i del veïnat de la contrada.

Quines obres planegen fer?

Fins al 2012, volem remodelar el carrer Bordeta. El proper pla quinquennal d'obres dependrà de les subvencions. Però, entre les prioritats, hi haurà millorar els accessos a alguns masos, i les oficines municipals de Sant Sadurní.

L'aposta de futur del municipi continua sent agroalimentària?

No som aliens a l'atur, perquè una part dels residents treballen a la Bisbal o a Girona, i cada cop hi ha menys pagesos. El 10% dels llocs de treball del Centre de Noves Tecnologies i Processos Alimentaris de l'IRTA són veïns del poble, i també hi ha les granges de Semega. Ens dóna projecció i hi ha voluntat d'ampliar activitats.

I el turisme?

Sempre que sigui sostenible i no impliqui despoblació... Voldríem fomentar una barreja de cicloturisme, gastronomia, patrimoni, etc., però sense esdevenir un parc temàtic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.