Medi ambient

meteorologia

El setembre va ser molt més càlid de l'habitual a quasi tota la demarcació

Només la Costa Brava va registrar unes temperatures normals

El mes va ser molt sec, tret de la Garrotxa, el Pla de l'Estany i parts del Baix Empordà

Les dades meteorològiques del setembre confirmen allò que s'ha anat endevinant setmana rere setmana: aquest últim mes ha estat molt més càlid de l'habitual. Segons el balanç fet públic ahir per el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), el setembre va ser especialment càlid, amb una mitjana de temperatura mensual superior als 20 ºC a gairebé tota la demarcació, tret de l'alta muntanya. De fet, a la primera i segona línia de la costa, el valor va pujar fins als 24 ºC de mitjana. Comparativament, tenint en compte la mitjana climàtica, només la Costa Brava (exceptuant-hi el Cap de Creus) va assolir una temperatura normal per a l'època. A l'interior, en canvi, les mitjanes van ser superiors als valors que se solen registrar al setembre. A l'interior del Gironès, la Selva i l'Alt Empordà, i a tot el Pla de l'Estany i la Garrotxa, la temperatura es va situar entre un i dos graus per sobre de la mitjana. En algun punt, fins i tot, va arribar gairebé als tres graus més del que és freqüent, com ara a la zona de Cistella i Terrades, i l'extrem nord del Ripollès.

Un mes molt sec

La calor ha anat acompanyada d'una disminució de les pluges, que han estat per sota de la mitjana habitual del mes gairebé a totes les comarques. L'excepció catalana la trobem en alguns punts concrets de la Garrotxa i el nord del Baix Empordà. La zona d'Olot i la de Colomers i Jafre han estat les úniques de tot el país on el setembre hi ha plogut més que d'habitud, entre 10 i 30 l/m² més. A la resta de la Garrotxa, el Pla de l'Estany i els extrems nord del Gironès i l'Alt Empordà han tingut unes precipitacions acumulades d'entre 40 i 80 l/m², una mica per sota de l'habitual. Al Ripollès també han caigut les mateixes quantitats, però la diferència respecte a la mitjana climàtica és superior. A la resta de la demarcació la diferència ha estat més contundent, i amb pluges d'entre 20 i 40 l/m² ha plogut tan sols entre un 30 i 50% del que és habitual al setembre, que és precisament un dels mesos més plujosos de l'any. En quantitats absolutes, Olot ha encapçalat el rànquing català amb 114 l/m², seguit de Sant Pau de Segúries i la vall d'en Bas amb 110,2 i 94,6 l/m².

La previsió indica un lleuger canvi de temps per al cap de setmana. Podrien baixar tant les temperatures màximes com les mínimes, però sense pluges.

LA XIFRA

114,5
litres per metre quadrat
van caure al setembre a Olot, el punt del país on es van registrar més precipitacions.

LA DATA

1987
És l'any
a partir del qual no hi havia hagut un mes de setembre tan càlid a bona part de Catalunya.

El setembre més càlid a Catalunya des del 1987

Catalunya va tancar divendres el setembre més càlid del 1987 i, en alguns punts, el més sec des del 1985. A l'observatori Fabra de Barcelona, per exemple, el setembre passat se situa –amb una mitjana de 22,9 ºC– en la segona posició del rànquing de temperatures elevades des del 1914, només superat pels 23,5 ºC del 1987. Com a curiositat, aquest 2011 ha resultat més càlid el mes de setembre que no pas el de juliol a les zones d'alta muntanya, zones elevades de l'interior i del prelitoral i en alguns punts del litoral. Núria ha estat un dels punts amb més anomalies tèrmiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.