MIQUEL BUCH
PRESIDENT DE L'ASSOCIACIÓ CATALANA DE MUNICIPIS (ACM)
“L'Estat ha desconfiat sempre dels ens locals”
Qualifica d'abús de poder que l'administració estatal obligui els consistoris a retornar els diners pendents de les liquidacions dels anys anteriors
A
Si no és el pitjor és un dels més durs. Però també és una oportunitat. Cal adonar-se que les coses han canviat i buscar solucions.
Els ens locals tenen capacitat per capgirar aquesta situació?
Podem adoptar mesures, però la major part de les eines les tenen la resta d'institucions, sobretot l'Estat. Fa falta un nou marc legal per encabir les noves competències i dotar-les de pressupost.
Quant temps creu que poden aguantar els ajuntaments sense aquest nou marc legal?
Uns ho passen pitjor que d'altres, però en general la situació econòmica és molt difícil. Si a això hi sumem les conseqüències de les males previsions de l'Estat, encara es complica més.
És just que els obliguin a retornar els diners de les liquidacions de l'Estat?
Quan un govern local fa un mal pressupost, l'ha de reconduir sobre la marxa. No pot enviar una derrama de l'IBI als veïns. L'Estat va fer una mala previsió i ens ho està fent pagar a nosaltres. Això és abús de poder.
S'està posant en dubte el principi de subsidiarietat?
Em remeto a les proves. L'Estat sempre ha destil·lat un sentiment de desconfiança envers els ens locals, quan hem demostrat que som responsables i els que més notem la pressió i la sensibilitat ciutadana.
Però també hi ha hagut alcaldes que han estirat més el braç que la màniga.
Alguns s'han dedicat al clientelisme ciutadà, però la gran majoria han donat mostres de seriositat.
Està a favor de la reducció en el nivell d'endeutament?
Sí, però l'administració local suposa un 5% del total del deute de l'Estat. L'administració local és on menys disbarats s'han fet. Els ajuntaments fem mans i mànigues per obrir la persiana cada dia i després som mal vistos.
L'Estat i la Generalitat es comporten com a morosos amb l'administració local?
Sí, però el problema de la Generalitat és el mateix que el dels ajuntaments, però en l'àmbit de país. Els nivells de solidaritat actuals no són justos.
La independència és la solució més viable per a les finances municipals?
La independència no ens donarà això, però l'independentisme creixerà mentre no arribin unes transferències justes cap a Catalunya.
Des del punt de vista local, tots els partits estan d'acord que cal un nou sistema de finançament, però mai no es tira endavant. Per què?
A l'Estat hi ha hagut alternança política i ningú no s'hi ha posat, en aquest tema. No sé si és un tema de partit o de cultura.
Està a favor d'eliminar ens supramunicipals?
S'ha de revisar la conformació del món local en general, però és necessari un organisme de segon grau que connecti Generalitat i ajuntaments. Aquest ens s'hauria d'adaptar a la realitat territorial del país.
L'estructura actual està sobredimensionada?
És la necessària per actuar, però si som capaços de fer les coses d'una manera diferent podrem millorar. Cal caminar cap a un aprimament de l'administració en tots els sentits. Ara bé, canviar això no és cosa de quatre dies.
Els ajuntaments han de reduir al màxim les plantilles?
La situació ens porta cap a aquest camí. Ja fa molts anys que estem reduint, però amb les condicions contractuals dels treballadors no sempre és fàcil.
Cal apujar els impostos?
No es tracta tant de gravar els ciutadans o apujar els impostos de forma generalitzada com de conscienciar que hi ha uns determinats serveis que s'han de cofinançar perquè si no no es podran fer més.