medi ambient
Vall-llobrega i Calonge, sense zona etnològica
La Generalitat arxiva l'expedient, iniciat fa nou anys
Defensava la pagesia tradicional de catorze masos
La Generalitat descarta la creació de la zona etnològica d'interès nacional d'un conjunt de masos de Calonge i Vall-llobrega. Així ho ha resolt el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, segons surt al Diari de la Generalitat d'ahir, en haver arxivat l'expedient per a la seva creació, que es va començar a tramitar fa 9 anys arran d'una iniciativa de la Fundació Remença XXI.
En la resolució, que és del 7 de novembre passat, el conseller justifica l'arxiu arran de l'informe desfavorable del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Català. Abans, segons va explicar el president la fundació, Lluís Molla, també va informar negativament l'Institut Català del Vi (Incavi), que depèn del Departament d'Indústria. “Nosaltres ja sabíem que Indústria estava en contra, però pensàvem que ens ho donaven davant el silenci administratiu”, va dir Molla, que es va assabentar de la resolució per aquest diari.
Davant la resolució que atura la creació del bé cultural d'interès natural, en la categoria de zona d'interès etnològic, Molla va deixar clar que no es pensen estar quiets. “No renunciem a la zona etnològica”, va dir Molla, conscient de la necessitat de preservar la pagesia tradicional, que fa tot el procés, com és la producció, la transformació i la venda directa. L'entitat impulsora fins i tot es podria plantejar obrir un procés judicial.
LA FRASE
Catorze masos i pla de gestió
La petició de zona d'interès etnològic afectava el mas Can Sais de Vall-llobrega i el Mas Molla, Cal Cavall, Cal Xec, Can Demesio, Can Juli Ton, Can Pereclara, Cal Sandro, Can Jacas, Mas Escapa Vell, Mas Monells, Mas Ponsjoan, Mas Radó i Mas Mont de Calonge. En aquest temps, Fundació Remença XXI ha rebut 7 noves incorporacions i ha tirat endavant un pla de gestió de l'esmentada zona amb itineraris temàtics de senderisme i cicloturisme.