Medi ambient

MEDI AMBIENT

L'aerogenerador d'Ordis ja està instal·lat i es posarà en xarxa al gener

El petit molí de vent arriba com la primera iniciativa d'un gran projecte d'‘ecopoble'

Es vol que doni llum a l'escola pública de la població

L'aerogenerador s'ha fet esperar més del que estava previst inicialment però ahir al matí finalment els operaris el van instal·lar en l'estructura de formigó que s'havia preparat en les darreres setmanes per allotjar-lo. Aquest molí de vent generarà energia per poder abastir l'escola del petit poble d'Ordis, a l'Alt Empordà i és el primer dels ginys i probablement el més emblemàtic per ser el primer, del projecte d'ecopoble, una iniciativa que va arrencar fa un parell d'any impulsada per l'alcaldessa Maria Crehuet i que ha anat trobant complicitats arreu. Aquest molí generador ja està instal·lat i ara falta la connexió a la xarxa de l'escola, que ha d'abastar de corrent.

Es preveu que aquest petit aerogenerador vertical sigui capaç de assortir amb 1.000 watts la xarxa de l'escola, quan estigui a ple rendiment, uns 800 watts de mitjana. Aquesta és una potència petita, però és que el projecte global ja parteix de la idea de sumar esforços en benefici d'una idea global.

El aerogenerador instal·lat a l'escola d'Ordis no entrarà en funcionament previsiblement fins a mitjan mes de gener. El molí ha estat pagant integrament per l'obra social de La Caixa, amb un cost de compra d'uns 20.000 euros. En el projecte, però, també hi han col·laborat la Diputació de Girona i l'Ajuntament d'Ordis.

El model d'Ordis està basant en la microgeneració d'energia en el marc d'una malla de petites instal·lacions repartides pel poble que fabricarien electricitat per usar-la en primer terme en benefici del poble i abocar l'excedent a la xarxa general.

Aquesta xarxa general quan estigui completa seria bidireccional: de la mateixa manera que la micromalla de generació abocaria energia a la xarxa, la xarxa convencional n'abocaria al poble quan aquest no pogués ser abastit per energia generada a través de les fonts energètiques solars eòliques i de biogàs. La peculiaritat del projecte d'ecopoble d'Ordis radica en l'intercanvi (sense venda) entre la xarxa convencional i la xarxa pròpia.

LA XIFRA

20.000
euros
és el cost del molí que s'ha portat fins a l'Alt Empordà procedent dels Estats Units, on s'ha fabricat.

La planta de biogàs va fent camí

Una de les tres potes de l'autogeneració d'energia serien les plantes de biogàs, potser la més avançada de les tres (la solar i l'eòlica son les altres dues). L'alcaldessa d'Ordis va explicar ahir que ja hi ha convocada una reunió de grangers de la zona en la segona quinzena de gener. “Esperem que aquest 2012 serà l'any de la planta de biogàs.” Aquestes plantes, que generen energia a partir dels fems, han d'estar en el lloc just: ni massa lluny de les granges des d'on s'han de transportar perquè el cost del trasllat es minimitzi i sigui rendible per als pagesos, ni massa a prop de zones habitades. Aquest és precisament el problema actual: “El lloc que tenim per instal·lar-la és massa a prop i legalment no sembla possible. Hem de trobar una situació més adequada.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.