BAIX ebre / MONTSIÀ
El canal Xerta-Sénia es finançarà amb fons privats
El govern ha aprovat fer aquesta infraestructura mitjançant la modalitat de concessió d'obra pública
El projecte té un cost de 347 milions d'euros i afecta unes 16.500 hectàrees de terreny
El canal Xerta-Sénia continua sent una prioritat per al govern català, però la situació econòmica actual ha fet que es replantege la fórmula de tirar-lo endavant. Així, el govern ha aprovat realitzar les actuacions preparatòries del contracte de concessió per a la construcció i explotació del canal. És a dir, que per executar l'obra es fa necessari recórrer al finançament privat, amb l'objectiu d'afrontar a curt termini una inversió de 347 milions d'euros.
Concretament, es faran els tràmits i les actuacions necessàries per fer possible la licitació i adjudicació del contracte i les actuacions que integren la projecció, la construcció, l'explotació i el manteniment de la xarxa de transport i distribució del regadiu Xerta-Sénia, que donarà servei a gairebé 12.000 regants de les Terres de l'Ebre. També s'ha acordat encarregar a Regs de Catalunya la redacció dels estudis i avantprojectes previs.
Suport al món agrari
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural promou el regadiu del Xerta-Sénia, que en el futur donarà servei a gairebé 12.000 regants potencials d'onze municipis del Baix Ebre i el Montsià i que tindrà una superfície de 16.501 hectàrees. Els municipis que se'n beneficiaran són Xerta, Aldover, Roquetes, Tortosa, Santa Bàrbara, Masdenverge, la Galera, Mas de Barberans, Freginals, Ulldecona, Amposta i la Sénia. Segons el govern, el projecte contribuirà a la dinamització econòmica de la zona, tant pel que fa a la creació directa de noves explotacions agrícoles com a l'increment de l'activitat de les empreses agroalimentàries i agroindustrials i de la resta de sectors econòmics. Es tracta, a més, d'una obra important per fer front a eventuals episodis de sequera que, com el registrat en els darrers mesos, posen en qüestió la viabilitat de moltes explotacions agrícoles.
LA XIFRA
Un canal envoltat de polèmica
El responsable de la inversió del Xerta-Sénia serà un consorci d'empreses que tindrà una concessió d'uns 30 anys per gestionar el regadiu. Una fórmula que, segons la Comunitat de Regants del Xerta-Sénia, permetrà accelerar l'obra, ja que fins ara les obres s'adjudicaven per trams, mentre que amb aquest pas es podrà fer tot de cop.
Tot i que les obres de la primera fase estan gairebé acabades i des d'Unió de Pagesos s'ha reclamat que es pose en marxa aquesta primera fase per demostrar que l'obra és per regar i no un transvasament encobert, no se sap encara quan arribarà l'aigua a les finques. Tampoc està aprovat el preu de l'aigua que hauran de pagar els pagesos. A més, el model de consorci que es planteja ara fa que la Plataforma en Defensa de l'Ebre vegi encara més paral·lelismes entre aquesta obra i el Consorci d'Aigües de Tarragona i denuncie que l'obra servirà per transvasar aigua a Castelló.