Infraestructures

tarragonès

La nova presó de Tarragona no podrà obrir enguany

La previsió era obrir a la primavera, però encara hi ha obres i no s'han convocat places

La crisi a l'ACA impedeix fer una depuradora i el Catllar només dona llicència si es resol el problema d'aigües

Les previsions d'obertura del nou centre penitenciari de les comarques de Tarragona, ubicat al municipi del Catllar, són, ara mateix una incògnita. Els primers terminis apuntaven que podria entrar en funcionament la primavera d'enguany, però de feina n'hi ha per donar i per vendre. Una de les mostres que el camí a recórrer és llarg és que encara no s'ha obert la convocatòria de noves places per a funcionaris i tot i que, a priori, la mala salut financera de la Generalitat podria ser-ne la causant, des del Departament de Justícia van explicar que el concurs no s'ha obert perquè s'està estudiant el dimensionament real del futur centre, i per això encara no s'ha iniciat el procés. Les angúnies econòmiques del govern van quedar reflectides en els pressupostos d'enguany per al Camp de Tarragona, en els quals figuren més de 13 milions d'euros, que han de servir per fer pagaments pendents.

La depuradora

Però al marge de l'endarreriment que acumula l'obra civil, un altre dels elements que ho encallen sine die és la falta d'un projecte per construir una depuradora, que no només donaria servei al centre penitenciari, sinó també als prop de 23.000 habitants que es preveu que residiran en les noves urbanitzacions que s'han de construir al Catllar en els propers anys. Juntament amb la població del centre penitenciari, on es preveu que hi hagi uns 750 reclosos, els càlculs apunten que es generaran uns 6 milions de litres d'aigües residuals al dia. L'Ajuntament del Catllar, a tocar de Tarragona, ja fa temps que ha condicionat l'autorització de la nova presó precisament a l'entrada en funcionament de la nova depuradora. Però la depuradora ha estat cancel·lada per culpa de la crisi de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Aigua potable, sí

Tot i que no s'ha trobat solució al conflicte de la depuradora d'aigües residuals, el futur centre no tindrà problemes per tenir aigua potable. A finals d'octubre, la comissió d'Urbanisme de Tarragona va aprovar un pla especial –passa pels termes de dos municipis, Tarragona i el Catllar– per a l'abastament de la nova presó. Es tracta d'un tub d'1,5 quilòmetres de llargada que haurà de traspassar l'autovia A-7 i l'AP-7. La infraestructura es deixarà d'utilitzar un cop estigui operativa la nova canonada, que proporcionarà el subministrament permanent.

LES XIFRES

100
milions d'euros
és el cost estimat del contracte de construcció, conservació i explotació de la presó.
23.000
persones
són les que es podran beneficiar de la depuradora que donarà servei a la presó.

La de Figueres està acabada, però no obre

L'obertura de la presó de Figueres s'havia retardat ja fins al maig del 2012, però s'han generat dubtes sobre si es podrà obrir o no enguany. Justícia diu que cal que s'aprovi el pressupost

El nou centre penitenciari tindrà cabuda per a 750 interns

A l'actual presó de Tarragona treballen prop de 300 funcionaris, per a uns 400 interns. El nou centre penitenciari de Mas Enric, al Catllar, es preveu que tindrà una cabuda aproximada de 750 places, de les quals se'n destinarien 650 a interns adults, 50 a joves i una cinquantena a dones. Pel que fa al número de funcionaris que hi podrien anar destinats, en principi es traslladarien tots els de Tarragona. La resta és ara mateix una incògnita.

El projecte de la depuradora és de fa més de dos anys

El govern ho va aprovar el setembre del 2009, però el procediment es va veure encallat per l'oposició de Tarragona al projecte. Entenia que perjudicava els habitants del barri de la Móra perquè els enviava aigües residuals a la seva riera. Fins la passada tardor, ACA i Ajuntament de Tarragona no van acordar noves condicions per a la depuradora que obligaven a redactar un altre cop un projecte. Un text que, finalment, ha acabat guardat dins d'un calaix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.