Infraestructures

La nova presó de Figueres encara no té data per obrir

Justícia no diu quan obrirà el centre penitenciari del Puig de les Basses perquè està pendent de l'aprovació del pressupost del 2012

L'equipament fa un any que està acabat i segueix tancat

No s'obrirà inicialment

La nova presó de Figueres encara no té data d'obertura. Fa un any que l'edifici està acabat i tancat a falta de finançament per acabar equipar-la, i en aquest moment el Departament de Justícia de la Generalitat no diu quan entrarà en funcionament perquè està pendent del pressupost del 2012, que encara no està aprovat. L'última data d'obertura de què s'havia parlat era el maig d'aquest any tot i que fa poques setmanes els sindicats alertaven que podria no obrir-se fins al 2013.

Aquest retard s'afegeix als que fa temps que acumula aquest equipament, que quan es va començara construir el 2008 estava previst que obrís a final del 2010. Aquest termini ja es va ajornar fins al 2011 i després fins a aquest any. I la incògnita es manté encara ara.

Aquesta situació ha rebut crítiques dels sindicats, CCOO i UGT –i també d'alguns grups polítics–. Els sindicats han lamentat que s'hagin invertit milions d'euros a construir la infraestructura i que ara no es trobin els que falten per equipar-la. Alerten que hi ha funcionaris esperant a casa que els diguin que ja poden començar a treballar a Figueres. També van criticar que la presó tancada costa un milió al mes, cosa que va provocar diverses crítiques i fins i tot va tenir ressò en mitjans internacionals. Però Justícia ha aclarit que aquest milió d'euros correspon al que es coneix com a contracte de dret de superfície i que és una hipoteca que s'ha de pagar durant una sèrie d'anys per finançar l'equipament. Per tant, aquest import es pagarà igualment quan la presó estigui en funcionament.

Davant les crítiques, Justícia també han avançat que la piscina no obrirà quan entri en funcionament la presó perquè “no és un servei essencial”.

La nova presó de Figueres té l'objectiu de millorar les condicions dels reclusos, ja que els edificis actuals no estan en condicions òptimes i unificar costos, tot i que el departament no ha donat dades del pressupost de cada un dels centres.

Un poema satíric

Precisament, ahir l'entitat naturalista IAEDEN va fer públic un poema satíric sobre la ubicació de la presó del poeta Tempos Grandis Vanitas, que ja va fer un altre poema sobre la proposta de fer una ronda nord de peatge a Figueres.
El text diu així: A la vila de Figueres en tenim una presó, / tota ella nova de trinca, petita, bonica, / plantada dalt d'un turó, lireta, liró. / Com que d'atractiu coixegen / les vistes de l'Empordà / calia un bell edifici, / que això pogués esmenar. / I es feu tan gran baluerna / que diu que hi caben tots junts / rufians, banquers i polítics, / camells i presos comuns. / Un alcalde fou l'artífex, / que un jorn, mig endormiscat, / aquest malson somniava, / que ara és ja realitat. / Per honorar el personatge / que dormint tant clar hi veié, / és just que d'aquest presidi, / se'n digui ca l'Armangué. / I apreciant, els seus súbdits, / persona tant competent, / per aclamació demanen / que en sigui el primer client.

431
llocs de treball
hi ha, entre tècnics penitenciaris, personal sanitari, de rehabilitació, d'oficines i serveis auxiliars.
17
edificis,
en els quals es repartiran els mòduls on estaran els reclusos i també els blocs d'administració.
61.642
metres quadrats
construïts té la nova presó del Puig de les Basses, en uns terrenys de 300.000 metres quadrats de superfície.
108,9
milions d'euros
s'han invertit en la construcció del centre penitenciari de Figueres.
750
interns
té de capacitat la presó, des quals 650 seran homes adults, 50 joves d'entre 18 i 25 anys, i 50 dones.

L'Ajuntament manté la lluita pels accessos

Redacció

L'Ajuntament de Figueres manté la lluita per aconseguir els accessos per carretera. De fet, Vila fa temps que alerta que hi ha el perill que el centre penitenciari del Puig de les Basses acabi obrint sense que els accessos estiguin resolts i fins i tot ha amenaçat en diverses ocasions que no donarà llicència perquè la presó obri si no li han resolt el problema. En concret, el que demana l'Ajuntament és d'una banda que es connecti la presó pel sud per la carretera vella de Llers fins la carretera general, i de l'altra, un accés des de l'AP-7 i l'N-II.

L'enllaç entre l'AP-7 i l'N-II és le que més ha preocupat l'equip de govern en els últims mesos perquè s'havien d'aprofitar les obres d'ampliació de l'autopista per acabar l'accés nord a Figueres i les obres estan pràcticament acabades sense que s'hagi fet res en aquest sentit. Actualment l'accés nord de l'AP-7 a Figueres només permet part dels moviments de vehicles d'entrada i sortida.

L'Ajuntament de Figueres ja va denunciar a mitjan 2010 els problemes de trànsit que provocaria que la presó entrés en funcionament sense tenir els accessos resolts i va acusar tant el Ministeri de Foment com el llavors Departament de Política Territorial i Obres Públiques d'incomplir uns acords establerts com a compensació a la ciutat per la instal·lació del centre penitenciari.

L'Ajuntament, però, no tira la tovallola i en l'últim ple, celebrat aquest mes, l'alcalde, Santi Vila, va assegurar que treballen conjuntament amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat per aconseguir desencallar aquesta qüestió.

El futur dels centres actuals, també pendent del Puig de les Basses

El futur dels centres penitenciaris que actualment estan en funcionament a les comarques gironines –Girona i Figueres– està pendent de la presó del Puig de les Basses. Quan obri el nou equipament i es traslladin els reclusos a Figueres, la presó de Girona s'ha de convertir en un centre penitenciari obert amb 173 places. En previsió que el Puig de les Basses obrís a final de 2010 s'havia parlat d'una entrada en funcionament el 2011 que, òbviament, s'ha ajornat. I a la presó vella de Figueres, Ajuntament i Generalitat s'han posat d'acord per instal·lar-hi l'escola Carme Guasch, ara en barracons. Aquest projecte, però, ara no té data arran del retard de la nova presó.

A Figueres hi ha actualment 215 presos i a Girona, 189, amb dades de Justícia d'aquest mes de gener.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.