Administracions

ALFONS CASAMAJÓ

ALCALDE DE GER DE CIU

“El peatge del Cadí és car per als de fora”

L'alcalde de Ger recorda que el turisme és molt important en l'economia cerdana i reclama un preu més ajustat per als visitants que travessen el túnel

Afirma que seran un impuls clau per a la comarca

Alfons Casamajó és un ferrer del municipi de Ger, de la Cerdanya gironina. Fa un parell d'anys que és militant de Convergència Democràtica de Catalunya. A part de ser l'alcalde de Ger, també ocupa el càrrec de conseller d'Hisenda i Personal del Consell Comarcal de la Cerdanya.

L'alcalde de Ger aposta en aquesta entrevista perquè el preu del peatge del túnel del Cadí sigui més raonable. També defensa la celebració dels Jocs Olímpics d'Hivern al Pirineu i ho veu com una gran oportunitat per posar al dia les infraestructures i per difondre a tot el món el nom de la Cerdanya.

Com es veu des del territori l'aposta de Barcelona per fer uns Jocs d'Hivern conjuntament amb el Pirineu?

Ens fa molta il·lusió tal com es planteja, amb les pistes d'esquí de la comarca de la Cerdanya com a epicentre. Si se celebren serà una oportunitat fantàstica per donar-nos a conèixer a tot el món.

I es posaran al dia en projectes històricament encallats?

Sí. Sens dubte, els Jocs serien un impuls definitiu per millorar la línia del tren que uneix la Cerdanya amb Barcelona, per exemple. Potser resoldríem també el peatge del Cadí.

Què vol dir?

Que els residents a la Cerdanya ja tenim gratuït el peatge, però els qui no ho són han de pagar-lo car i això és un escull important, perquè a la comarca el turisme, i, per tant, la gent que ens visita, és importantíssim per a la nostra economia.

Ara, però, hi ha hagut una regularització?

Sí, dels residents o treballadors de la Cerdanya, del Berguedà i de l'Alt Urgell. Certificats dels metges de capçalera i d'escolaritat dels fills, nòmines, etc. han servit per acreditar aquesta condició.

Per cert, què en pensa de la reivindicació d'un estatus propi per a la Cerdanya, com el de la Val d'Aran?

Que seria una gran oportunitat. Al govern de la Generalitat no li comportaria cap gran despesa. Ens podria fer arribar els mateixos diners que en l'actualitat, però, des de la Cerdanya, en faríem un altre repartiment. Més ajustat a les necessitats reals de la comarca.

Com els ha afectat la caiguda de la construcció?

Hi hem notat moltíssim. Del 1995 al 2005, es construïen 25 habitatges de mitjana l'any. Durant els últims cinc anys, no hem tingut ni una llicència per obra nova. Ha estat una clatellada per al pressupost. El 2006 era de 600.000 euros, la meitat dels quals dels impostos de construcció de segones residències.

I com hi han fet front, a aquesta situació?

Doncs incrementant els impostos i fent pagar els serveis que oferim segons els costos.

En què treballa ara l'Ajuntament que presideix?

Estem enllestint la coberta de la pista poliesportiva, que fins ara ha estat a l'aire lliure. Això ho fem amb els diners de l'últim Pla Únic d'Obres i Serveis.

I per al futur més immediat?

Ens agradaria esponjar el nucli del poble amb un parc verd.

On el volen fer?

A l'antiga rectoria i al seu hort. Per això ara estem negociant amb el Bisbat d'Urgell per tancar un acord per a l'adquisició d'aquest espai. Encara no hi ha acord. Aquesta obra intentarem incloure-la en la convocatòria que ha de sortir del nou Pla Únic d'Obres i Serveis. La resta és manteniment i el dia a dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.