Els projectes de plantes de biomassa no s'aturaran i volen tirar endavant
Les instal·lacions a Corçà i Cassà es mantenen però potser es redefiniran
La d'Albons és la que està més a l'expectativa de com quedi el sector
Alguns dels principals projectes que hi ha avui a les comarques gironines són plantes de biomassa. En molts casos es consideren estratègics no només per la generació d'energia, sinó també per la possibilitat de donar així una sortida a la biomassa forestal que actualment s'acumula als boscos. Lluny de frenar els projectes, els diversos promotors de les plantes han expressat la voluntat de tirar-los endavant tot i les noves condicions. De fet, el decret del govern espanyol deixa la porta oberta a establir règims econòmics específics “per a aquelles instal·lacions de producció d'energia elèctrica amb cogeneració o que utilitzin com a font d'energia primària, energies renovables no consumibles i no hidràuliques, biomassa, biocarburants o residus agrícoles, ramaders o de serveis”.
La planta més ambiciosa és la de Cassà de la Selva, on un dels responsables del projecte, Melcior Soler, ha explicat que la voluntat és mantenir les instal·lacions. Malgrat això, ha reconegut que mentre no es defineix si la biomassa recupera una ajuda, centraran més el negoci en la venda de calor. Pel que fa a la planta de Corçà, el soci de l'empresa promotora Jaume Sués confia que el decret no s'allargarà més enllà de pocs anys, i que per tant la biomassa tornarà a recuperar la prima. Per això assegura que mantindrà el projecte tal com l'ha plantejat públicament. Finalment, el cas de la planta d'Albons –que es basava més en la biomassa de fruiters–, el responsable, Carles Vilaseca, ha afirmat que estan a l'expectativa del que pugui passar, i que “com més temps es trigui a resoldre, més es pot refredar l'interès dels inversors”, i per això reclama un calendari per poder definir estratègies. El membre de la Junta del Consorci Forestal de Catalunya Joan Rovira ha defensat els resultats positius de la biomassa per al sector: “Esperem que el ministeri doni una resposta perquè es puguin desencallar perquè l'aturada ens porta perjudicis.”
Plantes de biogàs afectades
Una altra de les fonts afectades és el biogàs, on les plantes aprofiten els residus orgànics del bestiar, com ara els purins, per convertir-los en electricitat. A hores d'ara hi ha poques plantes en funcionament, però n'hi ha d'altres de projectades que quedaran frenades pel decret. Jaume Vicens, d'Apergas, ha defensat que “cal premiar els projectes que són més propers a l'eficiència”, i explica que ara tenen quatre plantes molt avançades a les comarques gironines, que continuaran tramitant per tenir-les a punt si el govern espanyol decideix impulsar una nova reglamentació. Les plantes que estaven més endarrerides, però, es replantejaran per a més endavant, buscant també altres alternatives per fer-les viables.