pirineu
Andorra vol cremar els residus del Pirineu català
Fa tres mesos que el principat pirinenc espera que l'Estat espanyol desbloquegi un acord que li permetrà importar escombraries
La Generalitat preveu enviar-hi unes 10.000 tones a l'any
Andorra necessita escombraries. Les necessita si no vol convertir en un fiasco econòmic la construcció, el 2006, de la gran planta incineradora de la Comella. Es va construir en ple boom econòmic i amb unes previsions d'activitat que s'han esfondrat amb la crisi. Si la planta no crema un mínim de 45.000 tones l'any, el govern d'Andorra ha de compensar econòmicament la concessionària. L'any 2010 només va poder tractar 39.031 tones, totes procedents d'Andorra, i el 2011 el volum va baixar a 36.583 tones i el govern d'Andorra es va posar a mirar cap al sud, cap a Catalunya, on la gestió de residus sempre ha estat un maldecap a les comarques de muntanya i on les polítiques de fre a la incineració estan omplint els dipòsits controlats amb rapidesa.
El novembre passat, Andorra i l'Estat espanyol van signar un conveni de col·laboració que permet, per primer cop, que Andorra importi escombraries. Fins ara, residus animals, de recollida selectiva i de la construcció han fet el camí contrari i es tracten en centres catalans especialitzats en cada material. Ara, per primer cop serà Andorra qui importarà residus catalans.
L'acord porta tres mesos bloquejats al Ministeri d'Agricultura espanyol, que és qui ha de fer l'encomana de la gestió d'aquest acord a favor de la Generalitat. Fins que no es faci aquest tràmit el govern català i l'andorrà han d'esperar. Des de Catalunya admeten que el retard és lògic a causa del canvi de govern a l'Estat, però confien que no es demori gaire. El director de l'Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, creu que l'acord és positiu per a totes les parts. L'agència té previst que la major part dels residus que s'enviïn a Andorra provinguin de la Cerdanya: el dipòsit controlat de Bellver de Cerdanya es troba al límit de la seva capacitat. L'altra gran planta del Pirineu és la de Fígols, a Tremp, que dóna servei als dos Pallars, l'Alta Ribagorça i l'Aran. També està a prop del límit de la seva capacitat però el govern ja ha iniciat el tràmit per ampliar-lo.
El govern calcula que cada any enviarà unes 10.000 tones de residus a Andorra un cop l'Estat doni llum verd a l'operació. Amb aquesta quantitat, la planta andorrana superaria les 45.000 tones a l'any que es va imposar de mínim amb la concessionària.
El grup ecologista de Ponent Ipcena ha aixecat la veu per criticar que amb aquest acord es continuï apostant per la incineració i no per altres formes de gestió dels residus.
LA DATA
Estira-i-arronsa a Tremp
Continua l'estira-i-arronsa per l'ampliació de l'abocador de Fígols, situat al terme de Tremp i que dóna servei al Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça i la Val d'Aran. El govern català el vol ampliar però l'Ajuntament de Tremp no hi està d'acord i manté la seva oposició perquè el projecte no reuneix prou garanties de control de lixiviats (els sucs líquids que genera l'acumulació de residus), de les sortides d'aigua i de l'emanació de gasos i pudors. A aquests dubtes municipals sobre la planta s'hi ha afegit aquest mes un requeriment de la fiscalia de medi ambient perquè es creï una franja neta antiincendis. El Consell Comarcal del Pallars Jussà, que és qui té la concessió de la planta, ja ha posat fil a l'agulla i està treballant en la construcció de la franja.