Medi ambient

medi ambient

ERC denuncia que hi ha setze depuradores acabades sense funcionar

Entra al Parlament una proposta perquè el govern les posi en marxa immediatament

Demana també que es redacti un nou pla de sanejament

ERC va denunciar ahir que la Generalitat té setze depuradores acabades de construir que no ha posat en servei. A això s'hi han de sumar quatre projectes de connexió dels col·lectors d'aigües brutes a depuradores en la mateixa situació o bé amb les obres aturades, i un cas on falta executar inversions ja pressupostades de millora d'una depuradora. Segons la diputada al Parlament Carme Capdevila, això representa un incompliment del pla de sanejament d'aigües residuals de Catalunya aprovat el 2005, i també comporta més impacte ambiental sobre el medi.

ERC ha recollit aquests casos gràcies a la informació que li han subministrat els regidors i alcaldes gironins. Concretament, les depuradores acabades i pendents d'entrar en funcionament són les de Massanes, Vidreres, Parlavà, Serra de Daró, Llambilles, Flaçà, Quart, Fontcoberta, la urbanització Font-rubí de Camprodon, Queralbs, Molló, Pardines, Ogassa, Vilallonga de Ter i Vallfogona, on encara s'està construint l'estació però s'han alentit enormement les obres. En el cas de la depuradora de Sant Hilari Sacalm, estan pendents d'executar millores previstes. I a la Cellera falten 100 metres per acabar el col·lector cap a la depuradora d'Anglès, i falta també connectar el col·lector de Fornells de la Selva i posar l'escomesa elèctrica als col·lectors de Sant Sadurní de l'Heura a Cruïlles i de Casavells a Corçà.

Per Capdevila, “hi ha un incompliment del pla de sanejament que fa que s'estiguin abocant aigües brutes al medi natural, i així s'incompleixen també les directives europees”. La diputada d'ERC creu que les retallades no poden ser una excusa perquè “no posar les obres en marxa acabarà sortint més car”. Per això proposen finalitzar les inversions previstes i redactar un nou pla de sanejament que tingui en compte la situació econòmica actual i que permeti als ajuntaments saber quines actuacions farà l'ACA. Per això ha entrat diverses propostes de resolució al Parlament.

LA FRASE

La crisi no pot ser un argument per aturar-ho tot, i no es pot tenir desinterès pel medi ambient
Carme Capdevila
diputada d'erc al parlament

La responsabilitat dels alcaldes

Un altre dels arguments esgrimits per Esquerra per demanar que no es deixin les depuradores sense funcionar és la responsabilitat legal que recau sobre els alcaldes. Si la fiscalia de medi ambient denuncia els abocaments d'aigües brutes a la llera pública perquè no es tenen depuradores, el màxim responsable és l'alcalde del municipi en qüestió: “Es troben en una situació total d'indefensió en què se'ls pot castigar pel fet de no complir amb les normatives mediambientals en un tema en què la responsabilitat és de l'Agència Catalana de l'Aigua”. Capdevila també va denunciar que l'abandonament de les instal·lacions acaba generant vandalisme –com ha passat a Vidreres, on el robatori i destrucció de cable elèctric té un impacte d'uns 50.000 euros– i indefensió dels ajuntaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.