Cubelles, any 2020

El municipi inicia la revisió del pla general amb la voluntat d'implicar-hi la ciutadania

Un comerç més potent, unes voreres realment accessibles i un augment dels equipaments són tres de les demandes que haurà d'atendre el nou pla general de Cubelles, segons els seus veïns. En la primera sessió participativa sobre la revisió del planejament, dimecres al cinema Mediterrani, els ciutadans van plantejar alguns dels reptes que, a parer seu, el municipi haurà d'assumir fins al 2020. El pas de poble a ciutat dormitori –un terme que ha fet servir el regidor d'Obres i Serveis, Joan Albet (CiU), que no va agradar tothom– forma part de l'evolució d'un municipi d'uns 14.500 habitants que tot just inicia el debat sobre el seu futur.

Comerços i una piscina

«El primer que trobo a faltar, des de fa molts anys, és una piscina municipal», va dir un veí, que també va reclamar més seguretat ciutadana al municipi. «La revisió del pla general hauria de potenciar la creació de zones comercials», va demanar un comerciant en la jornada. Segons un altre dels assistents, el que cal és gestionar el turisme «d'una altra manera» i, sobretot, generar ocupació. Els ciutadans també van reivindicar espais industrials, així com una més gran inversió en les urbanitzacions del municipi.

La mare d'un jove amb discapacitat física va fer arribar una demanda concreta al govern local: «Que no hi hagi barreres, que puguem viatjar en tren i entrar als comerços; que hi hagi més accessibilitat. Ells [en referència als disminuïts] també existeixen», va assegurar aquesta ciutadana, provocant un aplaudiment per part de tots els assistents. En les seves intervencions, els participants en la jornada van valorar molt positivament la participació ciutadana, que inclou la revisió del planejament.

Més equipaments

El desenvolupament de zones per a equipaments serà un dels avantatges del nou pla, segons l'alcaldessa, Maria Lluïsa Romero (PSC). «Ara ens hem quedat sense espais. La revisió del pla és una adequació en el temps programada», va dir Romero. L'alcaldessa va reconèixer la necessitat de treballar en la millora del comerç al municipi. «Naturalment que s'ha de potenciar; volem ser un poble que tingui les seves necessitats cobertes i garantides, que la gent no hagi de marxar a fora», va afirmar. «Arreglar les voreres» perquè siguin accessibles i preveure que en les zones de desenvolupament no hi hagi barreres arquitectòniques serà un altre dels objectius del pla, segons Romero.

L'Ajuntament organitza dos tallers participatius adreçats als polítics, els tècnics municipals, els representants del món econòmic i empresarial, les associacions i la ciutadania en general per recollir les seves inquietuds i plasmar les seves propostes al nou pla general. Els tallers tindran lloc el divendres dia 26 de juny, de les 17 a les 21 hores, i dissabte 27 de juny, de les 10 a les 14 hores, al centre social. Les persones que vulguin participar-hi han d'inscriure's a l'oficina de participació ciutadana o enviar les dades a [email protected].

Una ciutat dormitori?

Deixant a part les diferències sobre allò que Cubelles ha de ser en un futur, la jornada de dimecres va deixar clar que no tothom veu amb els mateixos ulls el que el municipi és en el present. «A Cubelles es desplacen diàriament 2.500 persones a Barcelona; això és una ciutat dormitori, és una realitat», va destacar el regidor d'Obres i Serveis. Per Joan Albet, «la dinàmica social» del municipi no correspon «als habitants que té». «Enganyar-nos no ens porta enlloc», va afegir el regidor. Un dels ciutadans assistents a la jornada va dissentir-hi. «No veig que Cubelles sigui una ciutat dormitori», va apuntar el veí, que va assegurar que el municipi està creixent, per exemple, amb molta gent gran que ve al municipi a «jubilar-se» i que fa vida al poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.