Maresme
Malgrat de Mar, referent de la jardineria sostenible
Promou les espècies autòctones i el control de l'aigua de reg
Un estudi lloa el model dels espais verds locals
La transformació de Malgrat en els últims anys també ha comportat un canvi important en la fesomia de la jardineria urbana que no ha passat desapercebut per als experts. Un estudi elaborat per la Diputació radiografiant els espais verds del municipi ha evidenciat que la població juga a la “Premier League” pel que fa a model de gestió dels punts de vegetació. Durant la presentació dels resultats del pla director dels espais verds de Malgrat, es va destacar que el 98% dels ciutadans viuen a menys de 300 metres d'una superfície verda mitjana de 5.000 m², “per sobre fins i tot de la mitjana dels estendards europeus”. A més, per cada quatre persones hi ha un arbre plantat en una superfície verda total disponible de prop de 12 m² per habitant.
L'aspecte més destacat de l'estudi, però, és l'esforç del municipi per traslladar a la jardineria urbana de places i zones verdes el concepte de sostenibilitat. En aquest sentit, els espais s'han omplert amb vegetació autòctona d'alta biodiversitat d'espècies, però de baix consum d'aigua. Així, l'estratègia de gestió implica delimitar en tres terços la superfície disponible i destinar-ne només un a espais plantats. “D'aquesta manera, ens assegurem que amb un 35% de zones plantades i, per tant, regades, el consum d'aigua es podrà mantenir fins i tot en escenaris de sequera extrema”, recull l'estudi.
El fet que un altre terç de la superfície correspongui a paviments permeables “permet valoritzar tota l'aigua de pluja, que no s'acaba perdent”.
Des de la Diputació es recomana convertir en avingudes arbrades alguns eixos viaris principals i remodelar aquells espais verds que no s'han inclòs dins les noves estratègies ambientals.