MEDI AMBIENT
Projecten un miniparc eòlic també a Torroella de Fluvià
La instal·lació és semblant a la pensada per a Calonge i Santa Cristina i està projectada per Green Power
S'hi preveuen tres molins de 110 metres d'alçada i amb una potència total de 9,9 MW
El parc eòlic projectat per a Torroella de Fluvià per l'empresa Green Power España SL s'acull, segons el pla promotor, a la definició de miniparc eòlic, és a dir, instal·lacions aerogeneradores construïdes amb un màxim de cinc molins. L'estudi inicial n'inclou tres per a la instal·lació de Torroella, amb una potència màxima de 10 megawatts. El miniparc es vol implantar en un terreny privat de la plana empordanesa, molt a prop de la C-31, en una pista a l'entrada a Vilacolum, al camí que porta a Sant Tomàs de Fluvià. La connexió a la xarxa elèctrica es faria 14 quilòmetres més enllà, a la subestació de Bellcaire.
Els tres aerogeneradors escollits inicialment per l'empresa promotora tenen una alçada de 110 metres i un diàmetre d'aspes de 116 metres. Per instal·lar-los, es necessita una plataforma cimentada de 40 x 40 metres cadascun amb una separació entre un i altre d'uns 300 o 350 metres. La línia de connexió a la xarxa seria de 25 kW i aèria. En el projecte que figura en l'expedient que ara és a les mans de Territori i Sostenibilitat es detalla el perquè de la tria de l'espai escollit. De fet, ja fa uns anys que a la zona hi ha uns sensors eòlics que avaluen la idoneïtat de l'espai. L'informe mediambiental detalla que el lloc escollit no s'enquadra en cap espai protegit ni inclòs en la Xarxa Natura 2000 ni en cap PEIN.
Tres parcs semblants
En aquell moment, fonts de la filial estatal d'Enel Green Power van explicar a aquest diari que havia entregat a final de l'any passat 15 projectes de miniparcs eòlics al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. En aquell moment es va parlar d'instal·lacions a Sant Gregori, Llagostera i Blanes.
LES XIFRES
Pere Moradell: “Ha de servir per abaixar impostos”
L'alcalde de Torroella de Fluvià, Pere Moradell, no veu amb bons ulls el projecte de miniparc eòlic i no dubta a oposar-se, d'entrada, a la seva instal·lació. “Ara estan fent una avaluació ambiental, però nosaltres ja hem dit que no hi estem d'acord.”
Aquest és el segon intent d'instal·lació d'un parc semblant a la zona. “Temps enrere ja havíem parlat amb l'empresa Gamesa. Però això d'ara és nou. A mi em van venir a veure uns representants que parlaven en nom de l'empresa que els vol instal·lar, a l'octubre o el novembre passat. Tal com em van fer el plantejament, ja els vaig dir que no calia ni parlar-ne.”
Moradell considera que l'última decisió la té l'Ajuntament i que no diran que sí sense haver-ho consultat amb els veïns. “La primera paraula és ara de Medi Ambient, però és l'Ajuntament qui ha de donar el sí o el no. I no ho decidirem sense parlar amb el veïns, ja sigui a través d'una consulta o d'una enquesta.” L'oposició de Moradell arriba per l'emplaçament previst. “El que volem és que, si es fa, es faci en terrenys municipals. Ara mateix no estem d'acord ni amb la ubicació ni amb res. La nostra idea és que tot el benefici que aporti al poble serveixi per poder abaixar impostos. Tots els diners, des del primer euro, han de revertir a l'Ajuntament.”