Baix Llobregat
Cementiri químic
Santa Coloma de Cervelló reclama la retirada immediata de 2.438 tones de residus químics de la fàbrica Massó i Carol, tancada el 2007
L'Ajuntament, l'Agència de Residus de Catalunya i els propietaris negocien un conveni per netejar la zona
“Vivim una situació esperpèntica. Tenim un cementiri químic a 70 metres d'uns habitatges”, denuncia Joan Bonastre, portaveu de la plataforma Prou Residus de Santa Coloma de Cervelló. Hi afegeix: “No volem crear cap alarma social. Sempre hem actuat amb prudència però demanen amb fermesa una solució immediata per part de l'administració. Volem la retirada dels residus.” En la darrera acció impulsada per la plataforma –un manifest que ja ha rebut el suport de més de cinquanta entitats, l'Ajuntament de Santa Coloma i Unió de Pagesos– els veïns aposten per una acció subsidiària integral i, per tant, com explica Bonastre, “que actuï l'administració [l'Agència de Residus de Catalunya] i que després cobri els diners d'allà on es decideixi finalment”, fent referència al procés judicial obert per dirimir la responsabilitat dels residus. I és que el tema ve de lluny i encara està en procés de negociació. Per l'alcalde de Santa Coloma de Cervelló, Gerard Segú, “ara es planteja el millor escenari per trobar una solució des de l'abandonament dels residus”. Hi afegeix: “S'ha obert una nova línia de treball i totes les parts han mostrat la voluntat d'arribar a un acord.” En concret, la Generalitat, l'Ajuntament i propietaris de l'antiga fàbrica i dels terrenys negocien un conveni –que s'ha d'acabar de concretar i, si té l'aval de totes les parts, aprovar en breu– per netejar la zona industrial. A finals del 2007, la fàbrica Massó i Carol va tancar les portes. A l'interior del recinte –a la intempèrie– resten des de llavors tones de residus en bidons, que amb el temps s'han anat degradant. Els veïns van començar a demanar la neteja de la zona el 2010, però no va ser fins un any després que es va crear la plataforma, que es va marcar tres fites: donar a conèixer la situació a la gent de dins i fora del municipi, conscienciar sobre el problema i reclamar la seva retirada. En concret, segons un informe dels veïns, entre els residus es pot trobar sofre, formol i amoníac. Ara no descarten posar en marxa mesures més contundents.
Bonastre explica que han portat la seva reivindicació al govern català, als presidents d'institucions com ara la Diputació, el Consell Comarcal i el Síndic de Greuges, i a la Comissió Europea. Al març la queixa va arribar al Parlament de Catalunya. En concret, es va aprovar al març a la comissió de Territori i Sostenibilitat una proposta que insta el govern a actuar en el cas dels residus de Massó i Carol, però, amb els vots en contra de CiU i l'abstenció del PP, no va tirar endavant el punt en què es reclamava la retirada immediata.
Quasi paral·lelament, s'ha recorregut un camí administratiu i judicial que, fins a aquest moment, no s'ha traduït en solucions. Segons explica el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost –que puntualitza que l'agència té com a funció “tutelar i garantir que es gestionin correctament els residus i segons les seves característiques vagin on toca”–, en una visita rutinària d'inspecció el 2007 ja es van detectar els residus i es va iniciar el tràmit administratiu perquè l'empresa se'n fes càrrec. La Generalitat va decidir el 2009 presentar una denúncia contra l'empresa i l'administrador als jutjats de Sant Boi de Llobregat per incompliment de requeriment i per les conseqüències que pot generar en el medi. El consistori de Santa Coloma es va sumar al procés al febrer. En les darreres setmanes l'agència havia obert una nova via per solucionar el problema. En concret, segons Tost, es plantejava demanar al jutjat i a la fiscalia l'establiment de mesures cautelars per encarregar-se de netejar la zona però garantint el cobrament de la despesa.
La plataforma té clar que s'ha de solucionar ràpidament i afirma que continuaran trucant portes fins que ho aconsegueixin. De moment, els balcons de Santa Coloma de Cervelló s'han anat omplint de pancartes reivindicatives. “L'administració ha de vetllar per la salut i la seguretat de la població”, conclou.