Medi ambient
MIQUEL CAMPOS
BIÒLEG COORDINADOR TÈCNIC DEL PROJECTE ESTANY
“Conscienciar en temes ambientals és difícil”
Fa un balanç positiu de la retirada de les espècies foranes de l'estany de Banyoles i la repoblació amb peixos propis del territori
S'està promovent que aquest llac sigui un dels pocs indrets de Catalunya on es pesquin ciprínids autòctons
El projecte Estany, que es va començar el 2010 i s'acabarà l'any vinent, té com a objectiu eliminar les espècies exòtiques invasores de l'estany de Banyoles i repoblar el llac amb espècies autòctones, tant de fauna com de flora. Després de retirar uns 52.000 exemplars de peixos, s'acaba d'iniciar la repoblació de barbs i bagres. El projecte, inclòs en els programes Life de la UE i gestionat pel Consorci de l'Estany, té un pressupost d'un milió d'euros, aportat principalment per la Comissió Europea.
S'estan complint els objectius que s'havien marcat a l'inici de l'execució del projecte?
Sí, es van complint els objectius previstos, tant pel que fa al descastament de les espècies exòtiques invasores com pel que fa a les repoblacions. També estem satisfets per les accions de sensibilització, com l'exposició itinerant (després del Museu Darder, ara està muntada al Museu de Ciències Naturals de Barcelona), els programes de documentals que hem emès per la televisió local de Banyoles, els programes de ràdio, les activitats divulgatives, etcètera.
En les captures, s'han trobat amb alguna sorpresa, alguna espècie amb què no comptaven?
Ho intuíem, però realment és espectacular el domini de dues espècies, el black bass i el peix sol, a les aigües més superficials. Esperàvem que no fos tan petita la presència d'altres espècies exòtiques presents els anys vuitanta, com ara el gardí. D'altra banda, s'ha trobat per primer cop a l'Estany el barb de l'Ebre, espècie no pròpia de la zona, i ens ha sorprès positivament el nombre de captures d'anguila.
Un dels reptes del projecte era que la gent del territori ho entengués. S'ha aconseguit?
Hem fet una sèrie d'accions per sensibilitzar la població. Crec que sí que hem arribat a la gent i que molts coneixen el projecte, el que passa és que tot aquest tipus d'accions de conservació de la natura no atrau gaire l'atenció de la majoria. Per tant, en temes així cal insistir, tenir constantment una presència en els mitjans... Sí que la gent n'està al cas, però convèncer-los que és una acció necessària per poder deixar un bon patrimoni natural als nostres fills, això ja és més difícil. És un problema general de les accions de conservació de la natura. Ara bé, que hem fet molt d'esforç per arribar a la gent i que estem rebent un retorn positiu, això també és cert.
El col·lectiu més susceptible era el dels pescadors esportius.
De fet, els pescadors mai han estat en contra del projecte. Potser sí que un petit grup no ho veia clar. Però des del primer moment, quan es redactava el projecte abans d'enviar-lo a la Comissió Europea, vam tenir el suport de la Federació Catalana de Pesca i de la Societat de Pescadors de Banyoles. Sí que és cert que la Societat de Pescadors de Banyoles està molt interessada pel ciprínids [família de peixos d'aigua dolça], especialment per la carpa. Tot i ser una espècie exòtica clarament invasora, la llei catalana de pesca assenyala que és una espècie pescable. Ara bé, en un espai com aquest, tan particular, protegit, acotat i a prop de rius on ja hi ha carpes, la Generalitat va considerar que l'havíem de treure de l'estany. Com era previsible, a la Societat de Pescadors no els va agradar. Però d'altra banda, em consta que a ells també els agradaria que Banyoles fos un escenari de pesca de ciprínids autòctons, i que seria únic a Catalunya. Això és el que s'està promovent des del Consorci de l'Estany.
El projecte s'acaba el 2013. Caldrà fer-ne un seguiment?
El mateix projecte ja preveu un pla de gestió de les espècies i hàbitats d'interès comunitari, en el qual incorporarem també el tema de la pesca. Una de les primeres mesures pensant en aquesta qüestió, i seguint la normativa, és la reordenació de la gestió del vedat de pesca de Banyoles. Aquest any ja hi ha una resolució de la Generalitat en què es diu que la pesca, aquí, està pensada per a ciprínids autòctons. Per tant, la mort de les espècies exòtiques invasores del catàleg –i també la carpa– s'ha incorporat a la resolució. Això farà que la pesca ens ajudi a eliminar aquelles espècies. Que si hi haurà seguiment? Sí, caldrà fer un pla de continuïtat. Si bé són uns moments complicats, s'haurà de plantejar una inversió. Pensem que un dels objectius del projecte Estany era arribar a concretar què es pot fer en el futur i com podem mantenir en el temps aquestes accions.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.