Medi ambient

MEDI AMBIENT

El Consorci de l'Alta Garrotxa ja no té ni directora

Inès Carrillo, que ocupava el càrrec des de la creació de l'ens, ha plegat aquesta setmana i ara la plantilla de l'entitat que gestiona aquest espai protegit està formada per només una tècnica

Des de dimarts, el Consorci de l'Alta Garrotxa no té directora tècnica, les funcions de la qual les ha assumit el president de l'ens. La decisió és fruit d'un acord entre la persona afectada –la geògrafa Inès Carrillo, que ocupava el càrrec des de la creació del consorci, ara fa onze anys– i l'entitat supramunicipal arran de les dificultats econòmiques que viu l'entitat. Fa tot just unes setmanes, el consorci havia anunciat que es mantenia la figura de la directora, però a temps parcial, una fórmula que finalment no s'ha posat a la pràctica.

La tisorada

En només dos exercicis, el pressupost del consorci s'ha reduït en un 86%, i ha quedat en 198.000 euros. El descens és a causa de la dràstica tisorada en les aportacions de les institucions que formen part del consorci (onze ajuntaments, dos consells comarcals, la Diputació i la Generalitat), de manera especial, la Generalitat. El Consell del Ripollès –un dels tres implicats amb el territori, junt amb els de la Garrotxa i l'Alt Empordà– en va sortir fa poc.

L'eliminació de la figura de la directora és un pas més cap a la reducció del consorci a la mínima expressió i –temen alguns– el preludi de la seva desaparició. En aquests moments, l'òrgan encarregat de gestionar l'espai d'interès natural (EIN) de l'Alta Garrotxa només té una persona en plantilla –una tècnica–, però disposa del suport logístic del Consorci de Salut Pública i Medi Ambient de la Garrotxa, SIGMA, als locals del qual s'acaba de traslladar. El consorci va haver de deixar la seva seu de Sadernes perquè no podia assumir-ne el manteniment. En vista d'aquesta situació, la feina del consorci es limita ara a poca cosa més que mirar de buscar recursos i procurar atendre els veïns i col·lectius vinculats a aquell territori.

“És necessari”

En general, les parts implicades creuen que un consorci o un ens semblant és necessari per gestionar l'Alta Garrotxa. “I existeix el perill real que desaparegui”, van coincidir a advertir ahir els alcaldes de tres dels municipis amb més superfície a l'EIN: Mònica Boix (Montagut i Oix, CiU), Miquel Palomeras (Sales de Llierca, PSC) i Esteve Pujol (Camprodon, PSC). “Potser no calia que tingués una estructura tan gran, però sense el consorci no s'haurien fet moltes de les accions d'aquests últims anys”, va afegir-hi Boix. “Si s'elimina, el territori en sortirà molt perjudicat perquè els ajuntaments implicats som tots petits”, va assenyalar Palomeras. Per Pujol, el govern està mantenint una actitud “irresponsable” envers l'Alta Garrotxa, ja que no hi destina recursos i, per tant, està “condemnant a mort” l'ens que el gestiona. Pel que fa a la utilitat, Pujol qualifica el consorci de “vital” per continuar protegint i ajudant la gent que viu i treballa al territori.

El president: “Cal aguantar”

El Consorci de l'Alta Garrotxa s'ha encarregat de recuperar zones de pastura, millorar i regular accessos, controlar les activitats, crear infraestructures (com ara punts d'aigua), rehabilitar el patrimoni arquitectònic i desenvolupar projectes de protecció de la fauna i la flora de les gairebé 33 Ha d'aquest territori protegit. Tot i la feina feta, el gran objectiu del consorci –l'elaboració d'un pla especial– està aturada des de fa un any i mig. El president de l'ens, Sant Reixach (alcalde de la Vall de Bianya) confia que la Generalitat reprendrà els treballs aviat. Tot i admetre que la situació és molt complicada, Reixach confia que se'n sortiran. “Cal aguantar, encara que sigui sota mínims, i esperar que la situació econòmica millori per reprendre l'activitat habitual”, va manifestar ahir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.