Administracions

Hisenda municipal

L'Estat tutelarà les factures de Cassà de la Selva i Anglès

Els denega el pla d'ajustament perquè no es refia de la seva gestió i pagarà directament els proveïdors però a més llarg termini

L'alcalde d'Anglès afirma que l'única solució és tancar

El Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques no ha aprovat els plans d'ajustament que van presentar els ajuntaments de Cassà de la Selva i Anglès per acollir-se als crèdits ICO per pagar proveïdors, fet que deixarà els dos municipis en una situació complicada si no es troba una altra via perquè puguin pagar el deute. L'informe desfavorable dels plans d'ajust dels municipis significa que, a partir d'ara, els ingressos mensuals que rebien Cassà i Anglès del ministeri, i que reben totes les poblacions en funció del nombre d'habitants, quedaran tutelats per l'Estat, que serà el que pagarà directament les factures dels proveïdors. El regidor d'Hisenda de l'Ajuntament d'Anglès, Esteve Callís, va dir que la situació és molt complicada i que hi presentaran un recurs. Anglès ingressava cada any de l'Estat 800.000 euros –uns 70.000 euros cada mes–, bàsics per quadrar els números de l'Ajuntament, que necessita uns ingressos mensuals aproximats de 400.000 euros.

El municipi selvatà té dos milions d'euros en factures pendents. Si s'hagués aprovat el pla, els proveïdors haurien cobrat de seguida, però com que és l'Estat el que pagarà –a través de la congelació de l'aportació mensual– aquest deute s'anirà pagant a més llarg termini. L'alcalde d'Anglès, Pere Espinet, calcula que el 2012 i el 2013, i part del 2014, no es rebria l'aportació estatal, fet que a la pràctica, ofega encara més l'Ajuntament. L'alcalde va informar de la denegació del crèdit en començar el ple ahir. A petició seva, la interventora va exposar els motius pels quals el ministeri diu que no: no hi ha un finançament adequat dels serveis públics, té un endeutament excessiu i les previsions d'ingressos corrents no són consistents amb l'evolució dels ingressos “efectivament obtinguts per l'entitat local en els exercicis del 2009 al 2011”.

La Federació de Municipis de Catalunya ha enviat cartes a tots els ajuntaments per preguntar si els han aprovat el pla d'ajust, per si cal fer alguna intervenció per donar suport als municipis afectats. De fet, ni a Anglès ni a Cassà sabien ahir exactament quin serà el següent pas a partir d'aquí.

Imprevist a Cassà

A Cassà de la Selva preveien pagar dos milions de factures pendents als proveïdors a finals de mes. El pla d'ajust de l'Estat havia de donar finançament a l'Ajuntament cassanenc, que des que va començar el mandat l'any passat sempre havia declarat que la situació econòmica és molt delicada. Però l'imprevist de la negativa de Madrid podria obligar l'Ajuntament de Cassà a ser encara més estricte en les mesures d'estalvi. En el primer paquet, que ja ha començat a aplicar els dos últims mesos, Cassà vol reduir un 17% en recollida d'escombraries i de neteja diària i un 18% de neteja d'edificis. Aquestes mesures d'estalvi formen part del pla de sanejament quadriennal que va aprovar l'equip de govern de Cassà.

PERE ESPINET

“Si no tenim cap més solució haurem de tancar la barraca”

L'alcalde es va mostrar ahir molt preocupat pel fet que l'Estat denegui el crèdit, que creu que pot ser la mort de l'Ajuntament. En culpa l'anterior govern, per la seva nefasta gestió, diu.

Què representa per a l'Ajuntament d'Anglès que l'Estat no doni crèdit per pagar proveïdors?
L'Estat ens ingressava uns 800.000 euros cada any per llei. Nosaltres pensàvem que en deu anys, que era el que preveia el pla, podríem pagar el deute però, en no aprovar-lo l'Estat, no ens enviaran els diners. Veuen que no ens en sortirem amb els comptes que tenim i, per tant, no ens donen els diners sinó que pagaran ells directament els proveïdors, tant el 2012 com el 2013. Molta gent no podrà menjar a Anglès per la mala gestió que s'ha fet en els últims anys. La gent ho ha de saber.
Quina solució queda?
Hem presentat recurs, perquè estàvem convençuts que podríem complir el pla a deu anys, però si no ens donen cap altra solució haurem de tancar la barraca.
Es plantegen reduir el nombre de treballadors municipals?
El que no volem fer és fotre gent fora. Que la gent que es guanya el pa treballant per l'Ajuntament d'Anglès pugui continuar treballant. No volem fer cap catedral ni inaugurar res, només treballar per sortir-nos-en.

ENRIC BAGUÉ

“Ens rebutgen el mateix pla que la Generalitat ens va acceptar”

L'alcalde de Cassà de la Selva ha acollit amb sorpresa la notificació de l'Estat en el sentit que els rebutjava el pla d'ajust que els van presentar.

Quina explicació els han donat dels motius pels quals s'ha rebutjat el pla?
Ens diuen que els ingressos que tindrà Cassà els propers anys poden ser insuficients per assumir la despesa corrent que tenim.
Però vostès ja havien previst mesures per reduir la despesa corrent, oi?
Sí. Vam fer un pla de sanejament, que vam presentar a la Generalitat, per sortir de la complicada situació econòmica que viu l'Ajuntament. En el pla hi havia mesures per reduir la despesa.
I el govern de la Generalitat, què els va dir?
Els va semblar bé l'estudi que vam elaborar i que és, de fet, el mateix que hem presentat a l'Estat i que han rebutjat. Per això no acabem d'entendre per què no el troben bé.
I què hauran de fer a partir d'ara?
Doncs no ho sabem. Hem intentat parlar amb Madrid perquè ens expliquin si hem de fer un nou pla o a veure què implica tot això, si ens ho trauran dels fons estatals o quines mesures prendran. De moment, però, no hem aconseguit parlar amb ells. Quan ho aconseguim, tinc l'esperança que reconsiderin la decisió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.