Administracions
EDUARD LLORÀ
ALCALDE DE LES PLANES D'HOSTOLES
“Cal canviar la cultura de treball”
Les males comunicacions són un fre per al desenvolupament de la zona
No assumeixen la responsabilitat sobre la situació
Fill del poble. Economista de trenta anys nascut a les Planes d'Hostoles, Eduard Llorà es va presentar per primer cop a les eleccions el 2007 i va aprendre de lletra passant quatre anys a l'oposició. Avui presideix el consistori i Garrotxa Turisme. Tot i la crisi, es mostra optimista quan parla del futur i treballa per intentar reduir el nombre de persones desocupades a la seva zona.
Eduard Llorà, economista i alcalde de les Planes d'Hostoles ha de governar en minoria un poble en què s'ha patit el tancament recent d'una filatura, la Dusol, que va deixar sense feina seixanta treballadors la qual cosa ha fet pujar exponencialment l'atur en un poble que encara manté un fort teixit industrial.
Costa d'arribar, a les Planes?
Ni que ho diguin, hi ha un problema de carreteres, tant en la que puja per Sant Aniol de Finestres com en la que va per Anglès. Fa més de cinquanta anys que no s'arreglen i això suposa que en la conca del Ter-Brugent hi hagi un dèficit important de comunicacions, la qual cosa és un enorme desavantatge tant el desenvolupament i la demografia dels pobles com en la logística d'unes empreses que tot i que aposten per aquesta zona es troben atrapades pel mal estat de les comunicacions. Quantes famílies se n'han d'anar perquè no hi vénen empreses?
I no hi poden fer res?
La veritat és que tant els alcaldes de Bonmatí, Anglès, la Cellera, Amer, les Planes i Sant Feliu de Pallerols han fet de la millora de la carretera una reivindicació prioritària, però tot i tenir el suport de la Generalitat no ens en sortim. Hi ha moltes promeses incomplertes, per exemple la variant de les Planes encara no s'ha projectat. A més, hi ha entrebancs imprevistos com la disputa entre Bescanó i Sant Gregori a l'hora de consensuar el traçat. Jo crec que per part de determinades administracions no hi ha voluntat de solucionar el problema i, si n'hi ha la van deixant al marge perquè, en realitat, si sumen tots els habitants d'aquests pobles, representem pocs votants.
Tenen problemes amb la carretera, però també amb l'oposició?
El nostre grup, CiU, governem en minoria, i els diré que tenim una oposició molt complicada que no tant sols no assumeix la seva responsabilitat sobre la situació econòmica que ens toca viure sinó que té bloquejat l'Ajuntament. Crec que no són conscients del mal que estan fent. No pot ser que en una situació com la que estem vivint ens tombin punts de l'ordre del dia perquè hi ha faltes d'ortografia o perquè no els agrada la presentació. Cal mirar més pel poble i no tant per els interessos de cada grup.
Com quins?
Nosaltres creiem que una de les sortides per les Planes és el turisme. Som el primer poble abans d'entrar al Parc Natural de la Garrotxa, o sigui, estem en un bon punt de sortida i tenim una mínima estructura, moltes cases de turisme rural i un parell de càmpings que funcionen molt bé, i un paisatge que ens obre moltes possibilitats. Doncs bé, quan vam plantejar recuperar les voreres del riu, un projecte que estava elaborat per la Fageda i ens costava pocs diners perquè estava finançat per la Diputació i la Caixa de Pensions, ells el van tombar perquè ni els agradava la presentació i no tampoc no ho veien clar.
El futur el veu clar?
Particularment sóc optimista. Avui tenim un problema de tresoreria puntual, però tenim previst fer inversions importants i crec que a final del 2013 la situació ho permetrà. En els ajuntaments caldrà canviar la cultura de treball. No haurem de dependre tant de les subvencions, haurem de buscar més recursos i s'haurà de canviar el mètode de concessions.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.