Administracions

L'Estat posa pals a les rodes a les Planes d'Hostoles

Els han denegat el crèdit per pagar els proveïdors tot i la bona salut financera, amb un deute del 72%.

Si l'Estat reté part de les transferències es crearà un problema on no n'hi havia cap

Els responsables de l'Ajuntament de Les Planes d'Hostoles estan indignats amb l'actuació de l'Estat en els crèdits ICO per pagar els proveïdors. No han tingut en consideració la sòlida salut financera del municipi i només s'han centrat en un problema conjuntural com el dèficit de la llar d'infants. Consideren que el problema més important a què s'enfronten no és l'economia municipal sinó que l'actuació estatal de portar a terme les retencions de transferències pot crear un problema de liquiditat important on no n'hi havia.

L'Ajuntament va sol·licitar un crèdit per un valor aproximat de 170.000 euros, la quantitat de les factures pendents de pagar. La denegació d'aquest crèdit l'han justificat pel dèficit de 70.000 euros anuals que arrossega la llar d'infants. Eduard Llorà, l'alcalde de les Planes reconeix que la llar és deficitària, un dèficit que deriva en bona part dels 400.000 euros que l'administració els deu l'administració per la seva construcció, 120.000 euros del PUOSC i 280.000 euros d'Educació amb qui, per cert, encara no s'ha signat el conveni. Això és el que ha fet que l'Ajunta demani un “crèdit pont” per poder assumir questes despeses, cosa que augmenta notablement l'endeutament del municipi, del 72%, un xifra força raonable comparada amb la de molts altres municipis. Si cobren les subvencions pendents i retornen el “crèdit pont”, el deute municipal baixaria al 45% dels ingressos pressupostats. No entenen per què el govern espanyol no ha valorat la situació financera sanejada de l'Ajuntament i ha s'han centrat només en el dèficit de la llar.

Si retenen, com es preveu, un 50% de les transferències de l'Estat, uns 20.000 euros mensuals, on no hi havia cap problema se'n crearà un pel fet que n'hi pot haver per pagar les nòmines dels 16 treballadors municipals. “Per evitar que això passi” recalca Eduard Llorà, “haurem de bellugar algunes partides dels pressupostos”.

L'alcalde reconeix que amb les quotes actuals (107,5 euros al mes), la llar d'infants no és sostenible. Per això l'han mancomunada amb Sant Esteve de Llémena, que amb vista al curs vinent hi aportarà entre 6 i 8 nens (actualment n'hi ha 24) i les quotes pujaran significativament, una mesura que a Eduard Llorà li agradaria consensuar amb els pobles de l'entorn per evitar discriminacions i competències innecessàries. No creu que la llar sigui sobredimensionada, ja que les despeses fixes són pràcticament les mateixes per una llar de 30 nens que per 60, com la d'ara.

Bona part dels ingressos de l'Ajuntament de les Planes vénen del sòlid teixit industrial que s'hi manté tot i el recent tancament de la Dusol i, sobretot, dels impostos a la construcció (IBI i ICIO). S'està fent la revisió del cadastre, que era del 1989 tot i que el 2009 s'havia fet una actualització del 15% dels habitatges. Paral·lelament, el tipus de l'IBI baixarà del 0,84% al 0,74%. “No ho fem amb esperit recaptatori sinó de justícia” assegura l'alcalde.

LA XIFRA

170.000
euros és
la quantitat de les factures pendents de pagar per l'Ajuntament.

LA XIFRA

400.000
euros són
els que deu l'administració al consistori per la construcció de la llar d'infants.

Dusol, Monter i la carretera de la vergonya

El tancament de l'empresa de filatures Dusol ha deixat sense feina prop de seixanta persones, una quantitat important en una població de 1.708 habitants. D'altra banda, l'empresa càrnia Monter, del grup Cañigueral està duent a terme una ampliació important en la planta de fabricació que tenen al municipi de les Planes d'Hostoles. Són la creu i la cara d'un sector, l'industrial, que continua tenint una presència significativa a la zona i que podria augmentar si es resolguessin els problemes infraestructurals que hi ha des de fa anys, especialment la carretera que uneix la localitat amb Girona i amb l'autopista per Anglès, una carretera que tot i les protestes continuades de veïns i representants polítics continua sent un coll d'ampolla pel desenvolupament de la zona del Ter-Bruguent, un espai en què la meitat dels ajuntaments (Sant Feliu de Pallerols, les Planes d'Hostoles i Anglès) s'estant trobant, per diversos motius, amb problemes financers importants.

La vocació industrial d'aquests municipis és indiscutible i ho demostra l'aposta que hi han fet grups importants com els laboratoris Hypra, i el Grup Cañigueral, una aposta que si no va acompanyada de millores infraestructurals difícilment fructificarà. A les Planes d'Hostoles hi ha en aquests moments 84 desocupats als quals caldrà afegir els 60 de la Dussol. Això ha fet que els alcaldes de les Planes i Sant Aniol de Finestres, municipi amb un potencial industrial important, parlin amb les empreses per recol·locar els desocupats. D'altra banda, confien que l'ampliació de Monter ajudi a fer reduir aquesta quantitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.