Administracions
PERE OLIU
ALCALDE D'ISÒVOL (ENDAVANT CERDANYA)
“No van controlar la despesa”
L'alcalde afirma que el deute heretat del govern anterior de CiU i el PSC era esfereïdor
Pere Oliu manté que el seu equip només tira endavant els projectes amb més del 50% del pressupost garantit
Pere Oliu és un dels veterans de la política cerdana. Ara forma part de la coalició Endavant Cerdanya, tot i que la major part de la seva activitat política l'ha dut a terme amb les sigles de CiU. El 1979 va accedir a l'alcaldia com a independent però al següent mandat, i fins el 1997, hi va ser per CiU.
És un dels promotors de la coalició d'independents, alguns d'ERC i de Rcat amb què van concórrer a diversos municipis cerdans a les últimes eleccions i amb Bolvir, un dels dos que van obtenir l'alcaldia. Pere Oliu analitza en aquesta entrevista el paper d'aquesta coalició municipalista i centrada en els temes cerdans. També fa un repàs de l'actualitat del seu municipi.
Quina valoració en fa, del primer any de la nova coalició ceretana?
Endavant Cerdanya ha tingut una actitud bastant positiva, i tant a nivell municipal com comarcal hem dut a terme una tasca fonamentada en el treball del dia a dia i de preocupació pels problemes dels cerdans.
Aquesta coalició està formada per persones de diversa procedència política. Com els funciona?
No hi ha cap problema, en aquest sentit. Jo mateix hi sóc amb sigles completament independents.
Vostè ha tornat a l'alcaldia després de quatre anys. Com s'han trobat l'Ajuntament?
Tenia moltes dificultats econòmiques. El deute per als proveïdors era esfereïdor, pujava als 680.000 euros. Per això, hem hagut de reduir al màxim les despeses fins als 380.000 euros, pràcticament només són ordinàries. Quant als ingressos, només hem tocat l'IBI, que hem hagut d'apujar un 30 per cent per imperatiu del govern espanyol. No hem tocat els valors cadastrals, sí els tipus.
I el tema dels proveïdors, com l'han solucionat?
Ens hem acollit als crèdits ICO del govern espanyol. La situació és delicada, però. Fa temps que no hi ha llicències d'obres i això ens limita moltíssim.
Isòvol deuria experimentar, com a la majoria de pobles de la Cerdanya, el creixement urbanístic per segones residències?
Sí. L'anterior govern, de CiU i el PSC, va viure una època amb molta activitat constructora. Van entrar molts diners l'Ajuntament, però no van saber controlar la despesa i la cosa es va descontrolar.
I com s'ho fan, per tirar endavant els projectes del seu programa?
Doncs només realitzem els projectes per als quals tenim garantit un finançament de més del 50 per cent. En cas contrari, hi renunciem.
Per exemple?
Al pla únic d'obres i serveis del 2013, hi tenim la renovació del sanejament i el soterrament dels serveis d'Isòvol. Ens costa 285.000 euros i aquest pla ens en garanteix el 60 per cent. Intentarem fer aquesta obra, perquè és molt necessària, però, també intentarem aconseguir altres ajuts econòmics.
Quins altres projectes executen, ara?
Estem executant un pla de millores als camins del municipi, amb una inversió de 110.000 euros, subvencionats amb un 90 per cent i esperem que amb les baixes l'Ajuntament no hi hagi d'aportar cap euro. També invertim 126.000 euros en la rehabilitació de l'antiga rectoria per ampliar les dependències de la Casa de la Vila. Tenim un ajut del 90 per cent.
I per als nuclis?
Per ara ja executem la construcció del sistema de depuració d'Olopte, amb una inversió de 75.000 euros, també un 90 per cent dels quals sufragats pel PUOSC.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.