Repten la Generalitat i l'Ajuntament a debatre el pla de l'àrea de Figueres
Salvem l'Empordà insisteix en la retirada de document
La portaveu de Salvem l'empordà, Montse Pasqual, va insistir a reclamar el procés de participació ciutadana que, fins ara i sempre, segons ella, s'han negat a dur a terme la Generalitat i l'Ajuntament de Figueres. Pasqual va recordar que 6.349 veïns amb dret a vot van signar per demanar la convocatòria d'una consulta popular sobre el trasllat de l'estació a Vilafant, que és l'element central del pla director urbanístic del sistema urbà de Figueres, que afecta a 15 ajuntaments de la seva àrea d'influència. Pasqual va mantenir que tant el Conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, com l'alcalde de Figueres, Santi Vila, han evitat pronunciar-se sobre aquest afer en els darrers actes que han presidit al municipi. En un comunicat posterior, Salvem l'Empordà va insistir que el pla es fa d'amagat per no respondre els sectors crítics i va apostar per propostes innovadores respectuosos amb el territori.
L'acte, que es va celebrar a la plaça del Gra, el van iniciar els Hereus de l'Empordà amb un poema, que va ser una mena de rèquiem per una placeta simbòlica envoltada per tres cases i una zona verda que s'acaba convertint en un espai sobreurbanitzat. Llavors, Marta Ball-Llosera, va llegir un manifest en nom de l'entitat en què es va manifestar en contra del moll sec i la platja de vies que el pla preveu a Vilamalla i el Far d'Empordà de 80 hectàrees per al magatzem de contenidors dels ports de Barcelona i Tarragona; de desplaçar les estacions del tren i autobusos a Vilafant, de les cinc noves carreteres d'enllaç amb l'estació i de les 20 hectàrees d'un nou centre comercial proper; del desdoblament de l'N-II amb un nou traçat a l'oest de Figueres, del trasllat de l'autopista AP7 i de les 13.000 noves hectàrees d'habitatges nous i les 500 de nou sòl industrial. A més, va deixar clar que Salvem l'Empordà proposa un únic corredor d'infraestructures que alliberi de peatge l'AP7 al tram de Figueres, per una ordenació i pel model d'implantació d'energies alternatives. Finalment, va recordar que el nou pla supera les previsions del pla director territorial de l'Empordà aprovat fa tres anys.
L'acte es va acabar amb un sopar popular amb més d'un centenar de participants i amb un concert de les Granotes de la Bassa. Abans, es van cantar nyaques i garrotins reivindicatius.