infraestructures i serveis
L'eix s'obrirà al gener i s'hi aplicara l'eurovinyeta
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, vol minimitzar el trànsit de camions de gran tonatge
No es reobrirà parcialment com reclamaven els alcaldes de la zona
El gener del 2013 entrarà en servei l'eix transversal, entre Cervera i Caldes de Malavella (150 km), pràcticament mig any abans del que estava previst, segons va anunciar ahir, a peu del túnel del Bruc, a Sant Sadurní d'Osormort (Osona), el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder. Amb tot, i malgrat el que reclamaven els alcaldes de la zona, no se n'obrirà parcialment cap tram i caldrà esperar al gener. El president de Cedinsa, l'empresa concessionària de l'obra, Pedro Maqueda, ho va justificar pel perill que això podria comportar: “L'obra de l'eix és magnífica, en tots els sentits, i després dels esforços que s'han fet per reduir la sinistralitat fins a la meitat, no en podem obrir cap tram ara, per raons de seguretat”, va dir Maqueda, que va afegir: “A vegades, i visualment, pot fer la sensació que un tram està acabat, però implicaria risc obrir-lo, perquè realment seria perillós.” Els trams passen per Cervera, Manresa, Vic (Gurb) i Caldes de Malavella. La concessió a Cedinsa de l'eix comportarà destinar durant un període de 33 anys uns 227 milions d'euros a conservació i 237 a l'explotació.
Eurovinyeta, sí o sí
El que sí va remarcar amb fermesa el conseller Recoder va ser que la Generalitat hi aplicarà l'eurovinyeta per reduir el trànsit de camions de gran tonatge per l'eix. Recoder, que va descartar que es posin peatges a la nova via, va admetre, però, que calia reduir-ne el trànsit de camions de gran tonatge: “L'eix no va néixer per ser la principal via d'entrada i sortida de França de camions de gran tonatge”, va dir.
Una cosa, però, és voler aplicar l'eurovinyeta i una altra, aconseguir-ho. No és i no serà una tasca fàcil. De moment, i segons el conseller, la Generalitat ho ha demanat a l'Estat. En tot cas, Recoder va deixar molt clar que si aquest desestima aplicar l'eurovinyeta, la Generalitat ho farà pel seu compte, unilateralment.
Una obra important
Aquesta actuació ha representat desdoblar 143 quilòmetres de carretera i construir un nom tram de dos quilòmetres d'autovia (des de l'AP-7 fins a connectar amb l'N-II desdoblada al terme de Caldes de Malavella). Els treballs han inclòs una cinquantena de viaductes, 14 túnels i 40 enllaços. A més, s'ha aprofitat per dur a terme treballs de millora i adaptació de petits trams que, de fet, ja tenien quatre carrils i que corresponen a un sector entre Cervera i les Oluges, i les circumval·lacions de Manresa i Vic.
LA XIFRA
La polèmica del peatge a l'ombra
Els treballs de l'eix transversal entre Cervera i Caldes de Malavella –que ja han assolit el 73% d'execució– tenen un pressupost de 733 milions d'euros i el seu finançament s'ha dut a terme mitjançant una concessió d'obra pública adjudicada a l'empresa Cedinsa per un període de 33 anys. Segons el conseller Recoder, la importància d'aquest desdoblament iniciat durant el mandat del tripartit ha fet que en cap moment es plantegés aturar-lo, tot al contrari. Sobre l'aplicació de la concessió, o peatge a l'ombra, que ha aixecat molta polseguera, especialment per les crítiques de CiU a l'anterior govern, el president de Cedinsa, Pedro Maquena, la va defensar dient que és molt útil en obres prioritàries. Maquena va criticar que, en canvi, es facin “aeroports sense passatgers”.