MEDI AMBIENT
El vistiplau del govern al parc eòlic de Ventalló fa reaccionar els alcaldes
Divendres expressaran el seu rebuig al projecte i es manifestaran a favor de les energies alternatives
Lluitaran per evitar-ne la implantació
Els cinc alcaldes afectats pel parc eòlic de la serra de Ventalló s'oposen radicalment al model previst per l'empresa promotora Enel Green Power España que preveu la instal·lació de deu molins de 2.000 kW cadascun al puig Segalar –en un espai que pertany a Ventalló i Viladamat– i faran tot allò que puguin per intentar frenar la iniciativa, que es manté viva.
Els cinc municipis afectats –els altres tres són la Tallada, Bellcaire i Albons– expressaran la seva postura conjunta divendres en una compareixença pública, durant la qual volen fer notar que, en cap cas, no estan en contra de les energies alternatives, sinó que estan en contra d'uns plantejaments que ja tenen el vistiplau de la Generalitat de Catalunya. L'informe ambiental va rebre la seva aprovació favorable el mes de març de l'any passat i, al desembre, es van complimentar els tràmits administratius. La publicació en el DOGC de l'autorització administrativa va fer-se la setmana passada. Davant la constatació d'allò que semblava obvi, els alcaldes mouran finalment fitxa. En la compareixença pública es posarà sobre la taula la possibilitat de presentar un recurs d'alçada i tampoc no es descarta la presentació més endavant d'un contenciós. Les llicències urbanístiques les han de concedir ells mateixos, tot i saber que la resistència no es podrà allargar gaire temps.
La potència total prevista per al parc és de 20 megawatts, amb deu aerogeneradors d'una potència de 2MW cadascun, que han d'anar sobre unes torres d'acer de 68 metres amb un rotor de tres pales de 90 metres.
La línia elèctrica d'evacuació afectava la major part dels municipis implicats. Les plataformes d'instal·lació de cadascun dels aerogeneradors són de 40 per 40 metres, amb una ocupació total d'uns 18.800 m², segons el projecte inicial bàsic. El cost previst és de 22 milions d'euros. Les al·legacions presentades durant el procés d'aprovació ambiental van apropar-se a les 700, i tots els ajuntaments implicats van emetre informes desfavorables.
LA XIFRA
Troben la complicitat de Santi Vila
Els dos alcaldes amb més territori afectat pel parc, Joan Albert, de Ventalló, i Irene Palol, de Viladamat, es van reunir ahir al matí amb l'alcalde de Figueres, Santi Vila, per establir complicitats en el territori. Els tres alcaldes van coincidir a mostrar el seu disgust per l'aprovació d'un projecte que no té el consens del territori afectat. Tots tres van recordar que cap d'ells és contrari a la producció d'energia eòlica a la comarca, i es van remetre a la proposta consensuada en el marc del consell d'alcaldes que assenyalava el corredor d'infraestructures del TAV, l'N-II i l'AP-7 com a millor emplaçament per construir un parc eòlic. Aquell plantejament buscava el mínim impacte paisatgístic possible. Les accions administratives i judicials no es descarten en els mesos vinents.