Medi ambient

Sense baixar la guàrdia

Els bombers confien donar per extingit l'incendi de l'Empordà el cap de setmana

Continuen remullant la zona cremada, sobretot entre Terrades i Boadella

El vent de llevant no va dificultar la feina d'extinció de l'incendi

L'incendi de l'Alt Empordà està controlat però això no vol dir que es pugui baixar la guàrdia. Durant tot ahir els Bombers recalcaven que fins al cap de setmana no es podrà donar per definitivament extingit i que fins llavors es continuarà controlant i remullant la zona per evitar que revifi. De fet, ahir mig miler d'efectius continuaven treballant en les tasques d'extinció del foc, tot i que se n'ha reduït molt el nombre respecte dels 1.400 que hi va arribar a haver lluitant contra les flames. Deu mitjans aeris també van continuar donant suport a la feina llançant aigua sobre els punts més crítics.

La situació d'ahir era de calma relativa, però en cap moment es va deixar d'estar en alerta. I mentre al centre de comandament del parc de bombers de Figueres es notava que havia baixat el nerviosisme i es començava a desmuntar –ahir hi havia molts menys efectius que en dies anteriors, i també menys mitjans de comunicació–, a la zona de Boadella i Terrades l'activitat seguia. De fet, durant tot el dia es van detectar petites revifades del foc i algunes columnes de fum, que van ser controlades ràpidament. El cap dels Bombers de la Generalitat a Girona, Enric Cano, explicava, per exemple, que en algun moment havien tingut “algun ensurt a la zona de l'Albera propera al Pertús”.

Els bombers estaven atents durant tot el matí al vent de llevant que havia d'entrar a primera hora de la tarda i que es preveia moderadament fort, cosa que feia témer que pogués fer encendre algun punt. Finalment, però, ahir al vespre els bombers asseguraven que aquest vent que bufava ahir a l'Empordà no va dificultar les feines per extingir el foc, tot i que van dir que calia seguir atents a la meteorologia en les pròximes hores.

Ahir el responsable d'emergències de la regió de Girona, Enric Cano, va explicar que quan van arribar a la Jonquera diumenge, on es va originar el foc, ja van témer l'efecte devastador que ha tingut a l'Empordà per la violència de les flames i el vent que bufava, i va assegurar que havia sentit “frustració i impotència”. Aquest incendi i el de Portbou han deixat quatre morts i un paisatge de desolació a l'Empordà.

Sobre l'origen dels focs de la Jonquera i Portbou, el Cos d'Agents Rurals encara no dóna per tancada la investigació. El cap del cos a Girona, Ignasi Dalmases, deia a l'ACN que busquen testimonis que “corroborin” que les burilles van iniciar els focs i que puguin “aportar més informació”. A part, els Mossos d'Esquadra sospiten que el foc que es va declarar dimecres a les Gavarres (Sant Sadurní de l'Heura) hauria començat per la burilla d'un porro.

Passat el perill, és moment d'agrair la feina feta per professionals i voluntaris per extingir el foc. I a Avinyonet de Puigventós, per exemple, s'ajornaran i dins dels actes ja previstos es farà, a més, un homenatge a tots el professionals i voluntaris que han lluitat per protegir el nostre territori. També en la Mostra del Vi de l'Empordà, que es farà al setembre, hi ha previst un reconeixement de la feina feta aquests dies.

I ahir el Parlament va expressar la seva “consternació” pels incendis.

Balanç

Prop de 14.000 hectàrees cremades

El perímetre del foc no va créixer ahir i la superfície afectada es va mantenir en 13.963 hectàrees, segons van informar els Bombers, que ahir treballaven per mesurar l'afectació real, ja que dins d'aquest perímetre hi ha zones no cremades. Sobre l'estat dels ferits, el delegat del govern, Eudald Casadesús, va dir que un d'ells continua molt crític a l'hospital Vall d'Hebron, amb el 75% del cos cremat, mentre que tres han millorat, així com la mare i el fill ferits a Portbou i hospitalitzats al Trueta de Girona. Ahir al vespre només quedava tallada la Gi-504 a Boadella d'Empordà i es manté el pla Infocat en fase d'alerta.

Els alcaldes fan inventari dels danys del foc

M.Vicente

Els alcaldes alt-empordanesos començaven a fer ahir un primer balanç dels danys que ha provocat el foc a la comarca, un inventari de destrosses que els representants municipals hauran de tenir ja més detallat demà. Si més no una part, ja que l'import global dels danys sembla que tardarà més temps a arribar, tenint en compte que hi hauran d'intervenir les asseguradores. La Generalitat ha convocat els alcaldes per parlar de la qüestió a una reunió amb la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, a la seu del Consell Comarcal a Figueres, segons va explicar el delegat del govern a Girona, Eudald Casadesús.

Amb l'objectiu de copsar aquest primer balanç dels efectes del foc a la zona, ahir una delegació institucional va recórrer les poblacions més afectades per parlar amb els alcaldes dels municipis. Diversos representants del govern català, del Consell Comarcal de l'Alt Empordà i de la Diputació de Girona van estar bona part del dia repartits per la comarca. Van visitar Avinyonet, Cistella, Terrades, Vilanant, Biure, Darnius, Boadella, Pont de Molins, llers, Cabanes, Masarac, Capmany, Agullana, la Jonquera, Cantallops i la Vajol.

Un dels alcaldes visitats va ser el d'Avinyonet de Puigventós, Josep Maria Bartolomé, que va destacar diverses vegades, davant del delegat del govern, Eudald Casadesús; el president del Consell Comarcal, Xavier Sanllehí, i el diputat Miquel Calm, la bona feina feta pels treballadors i voluntaris en l'extinció del foc. “Ens ha tocat la grossa. Hem salvat vides humanes. Hem salvat coses materials importants i el bosc es refarà”, va destacar. En aquest mateix sentit, el president del Consell Comarcal assegurava ahir que com que el foc passava tan ràpidament, alguns arbres no estaven del tot cremats i podrien rebrotar a la primavera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.