medi ambient
A la muntanya gironina, ja no hi ha bolets, però la temporada es pot salvar
Del Prepirineu cap a la costa, se'n faran si es compleixen les previsions de pluges
Al Ripollès i a la Cerdanya, la recol·lecció ha estat anecdòtica amb excepcions
Vist com ha anat fins ara, els boletaires han de ser pessimistes. Però segons els experts no tot està perdut del Prepirineu en avall, sempre que les pluges hi acompanyin a partir d'ara. Les condicions meteorològiques haurien de canvia molt per salvar la temporada de bolets, però les previsions per a aquesta setmana conviden a ser optimistes.
La passada temporada ja va estar per sota de la mitjana dels últims darrers disseny anys. Segons les estimacions del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, aquesta mitjana és de 54 quilos per hectàrea i any, amb un total de 65.000 tones a tot Catalunya. L'any passat va ser de 54.000 tones i per aquest a any es preveu de 42.000 tones, entre 20 i 40 quilos per hectàrea.
El meteoròleg de la Vall de Bianya i expert en bolets Jordi Zapata explica que la temporada dels bolets a les comarques gironines de muntanya, el Ripollès i la Cerdanya, es pot donar per perduda, excepte alguna àrea reduïda d'aquesta última comarca, on s'han produït alguns ruixats a final d'agost que han permès fer-hi una temporada de recol·lecció curta i fins i tot anecdòtica. A final d'octubre ja hi glaça i, per tant, no s'hi fan bolets. És la zona dels rovellons i dels surenys.
En canvi, a la resta de les comarques gironines, diu Zapata, tot plegat convida a ser un xic optimistes. A la Garrotxa, la Selva, el Pla de l'Estany i part del Gironès i l'Alt Empordà, es podria salvar la temporada si es confirmen les previsions de pluges ben repartides i amb una certa generositat –entre els 50 i els 60 litres per metre quadrat– a les zones boscoses. En aquests espais es troben majoritàriament ous de reig, surenys i baquetes. A la zona de les Gavarres i de Cadiretes i fins a la costa gironina, la temporada encara pot ser fins i tot bona. La condició és que hi hagi pluges a final de novembre, perquè és una àrea on es recullen bolets fins al desembre. En aquests espais, és fàcil trobar-hi bolets com ara surenys, carlets i pinetells.
LES XIFRES
Bolets que són símbol d'un poble
Els bolets són un element identificatiu de les zones de muntanya. A Setcases, han sabut valoritzar uns fongs comestibles que són abundants als seus boscos, quan la temporada és com toca, per convertir-los en protagonistes, no només d'una fira temàtica, sinó en l'element indispensable d'una mostra gastronòmica a què hi ha adherits els restaurants locals. És el Cicle Gastronòmic del Bolet, en què participen tretze establiments locals. La festa es va iniciar el dissabte amb una sortida per trobar espècies micològiques per a l'exposició, que ja és tot un emblema de la celebració i que s'ha fet a la Sala dels Estudis, amb la col·laboració de la Societat Catalana de Micologia i de l'empresa de jardineria Monturiol.
A part de parades d'artesania, cercaviles, sardanes i una xerrada sobre micologia sostenible, hi va haver concurs amb premis per al bolet més gran, al conjunt més nombrós de bolets comestibles d'una sola espècie i també premis per al concurs infantil d'identificació de bolets. Al final, tal com toca, hi va haver degustació.