Vilafant projecta a Palol un gran centre turístic i formatiu
L'Ajuntament reformarà el 2013 l'església preromànica i acabarà les obres a la masia renaixentista per obrir el centre d'interpretació del Manol
Vol instal·lar establiments de restauració i allotjament al conjunt monumental
Vilafant vol convertir el nucli de Palol Sabaldòria en un futur centre d'atracció turística i de formació, vinculat a la cultura, la natura i la història. L'objectiu és que sigui la seu del centre d'interpretació del Manol, que s'instal·larà a la masia renaixentista, i d'un museu d'arqueologia industrial que es vol crear a la bòbila, tot i que aquest projecte va més endarrerit. A més, volen fer visitables l'església i les excavacions arqueològiques. Així mateix, volen que inclogui també establiments de restauració i allotjament, com per exemple una zona d'acampada. La idea és que sigui un espai destinat sobretot a la visita d'escoles, però també de turistes.
El més immediat d'aquest gran projecte que l'Ajuntament preveu a mitjà termini és reprendre l'any que ve les obres a la masia renaixentista del segle XVI que ha de contenir el centre d'interpretació del Manol i els rius mediterranis. Ja s'ha fet una primera fase en què s'ha consolidat l'edifici i la teulada, amb unes obres que han acabat recentment. El 2013 també ha de ser l'any en què es comenci l'obra per rehabilitar l'església preromànica del conjunt monumental de Palol.
L'Ajuntament havia d'haver fet aquest any totes dues inversions perquè ja té adjudicades les subvencions. En el primer cas, del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya, i en l'altre, de l'1% cultural de l'Estat. Però, segons han explicat el regidor de Patrimoni, Antoni Cobos, i l'alcaldessa, Consol Cantenys, els diners d'aquestes subvencions de moment no arriben.
El retard en l'arribada dels diners ha fet que s'hagi decidit alentir l'evolució de les obres i deixar per al 2013 el gros de la inversió. “El PUOSC és el del 2012, però tenim fins al desembre de l'any que ve i com que la Generalitat encara ens deu molts diners d'aquest pla esperarem”, diu l'alcaldessa, Consol Cantenys, que assegura que volen ser prudents. I el mateix faran amb l'església preromànica.
De tot plegat, el que ha de veure abans la llum és el centre d'interpretació del Manol i els rius mediterranis. Des del 2009 que l'Ajuntament de Vilafant té pensat com ha de ser aquest futur centre cultural i formatiu. Tindrà una part de museu, una sala auditori i sales d'estudi i exposicions. S'ha d'obrir durant aquest mandat.
Protegit amb el BCIN
Segons ha explicat l'alcaldessa, Consol Cantenys, el fet que el conjunt de la masia renaixentista, el castell i l'església preromànica l'any passat fossin declarats bé cultural d'interès nacional (BCIN) per la Generalitat ha obert totes les portes a aspirar a subvencions. De fet, Cantenys concreta que l'1% cultural que els va atorgar el govern espanyol per restaurar l'ermita el van aconseguir gràcies a la protecció com a BCIN.
El regidor Antoni Cobos també destaca la importància de vincular tot el projecte amb el medi natural i recorda que acaben de senyalitzar, juntament amb l'Associació dels Amics del Manol i Palol Sabaldòria, un itinerari de la flora i la fauna del riu.
Troballes arqueològiques
Les excavacions arqueològiques que s'han fet a Palol van posar al descobert la muralla que encercla tot el conjunt medieval, que pot datar dels segles VIII o IX i que inicialment s'havia pensat que només pertanyia al castell. Això va ajudar a fer que Palol fos declarat per la Generalitat l'any passat bé cultural d'interès nacional i ha permès que s'hagi pogut avançar en la recerca de subvencions per reconvertir tot aquest espai en un pol d'atracció turística per al municipi. A part del castell, s'hi han trobat diverses cases que daten del segle XI. També hi han trobat sitges i enterraments, sis dels quals de l'època medieval i la resta, de l'època moderna.
Els arqueòlegs també van trobar en l'última excavació que es va fer l'any passat els paraments de la torre de l'homenatge, que fa uns 9 metres de diàmetre. Aquesta va ser la mateixa excavació que va posar al descobert la muralla, una de les troballes més destacades que hi ha hagut a Palol.