infraestructures
El Consell de la Selva porta el mal estat de l'N-II a la fiscalia
Va presentar la denúncia dilluns a la fiscalia perquè investigui si hi ha una relació directa entre la deixadesa de l'N-II i els morts en accident
El Consell Comarcal va fer un informe sobre la carretera
El Consell Comarcal de la Selva va presentar dilluns a la fiscalia una denúncia perquè obri una investigació sobre la relació directa entre l'estat de deixadesa en què es troba l'N-II i els morts en accident que hi ha hagut en aquesta carretera al seu pas per les comarques gironines. L'advocat que representa el Consell Comarcal de la Selva és Carles Monguilod, i dilluns el van acompanyar a presentar la denúncia el president i el vicepresident del consell, Robert Fauria i Jordi Orobitg respectivament. “Demanem que investigui si pot existir delicte”, va dir Orobitg, com a pas previ per poder denunciar Foment com a responsable directe de l'estat de la via.
La denúncia assenyala la responsabilitat tant dels tècnics com dels polítics, i és que ja fa disset anys que Foment va aprovar fer l'autovia en el centenar de quilòmetres de la carretera al pas per la demarcació, i només se n'han fet vuit quilòmetres. El pla d'infraestructures del govern espanyol presentat aquesta setmana ha significat, d'altra banda, una galleda d'aigua freda (novament), ja que s'hi descarta desdoblar el gruix de la carretera.
Per aquesta via, que és una de les principals portes d'Europa, hi circulen 30.000 vehicles diaris. Una part important del trànsit és, a més, de transport internacional de mercaderies, que es vol estalviar el peatge de l'autopista que va en paral·lel.
L'informe del Consell
Segons va explicar ahir el gerent del Consell Comarcal de la Selva, Joan Burjachs, els serveis tècnics del mateix Consell van estar elaborant un informe sobre l'estat de la carretera, que es va acabar ara fa un parell de setmanes. Per fer aquest estudi, d'una banda, també es va disposar d'un enginyer de ponts i camins del Baix Empordà i, de l'altra, es va recórrer a les dades de la direcció general de Trànsit sobre la sinistralitat de la carretera. Un cop acabat l'informe, i amb l'assessorament de l'advocat del Consell Comarcal, es va concloure que hi ha indicis per denunciar Foment a la fiscalia.
“Alguns accidents és clar que s'han produït per distraccions, però n'hi ha de causa desconeguda, i el tram té un índex de sinistralitat que no és normal; considerem que això podria tenir una vinculació amb les mancances de la carretera”, va explicar Burjachs. El tècnic va parlar de senyalització precària, entrades de diverses carreteres mal indicades i el mal estat en general d'un eix de comunicació bàsic com l'N-II en bona part del seu pas per terres gironines.
La denúncia s'afegeix a les moltes accions que s'han fet a la Selva, i a les altres comarques gironines en general per denunciar l'estat lamentable de l'N-II. Els alcaldes dels municipis afectats van arribar a anar a Madrid per reclamar una solució, que tampoc no va arribar. Una altra acció que es va prendre va ser enviar a Foment els atestats de tots els accidents que hi ha hagut i es van produint a la via, per si els falta informació.
El Ministeri de Foment va deixar sense efecte l'aprovació del traçat del tram entre Tordera i Maçanet, aprovat el 2009, però que ara no es farà. El PP incompleix així una de les seves promeses electorals, i posa el punt final a l'etern debat sobre l'autovia A-2 en aquest punt. A més, es van confirmar els temors arran d'una resposta parlamentària de fa dues setmanes al diputat del PSC Àlex Sáez, en que el ministeri ja va afirmar que s'estava replantejant el projecte, que feia 8,9 quilòmetres, i tenia un pressupost de 249 milions, pel túnel que havia d'anar de Maçanet fins a la connexió amb la C-32 a Blanes.
Els alcaldes afectats no ho sabien
L'alcalde de Maçanet de la Selva, Antoni Guinó, es va mostrar sorprès en tenir coneixement de la denúncia a través de la televisió: “No en sabia res; no vull ser petulant, però el primer que ho vaig dir vaig ser jo, que calia denunciar-ho, i sembla que han collit el guant.” “Crec que haurien d'haver avisat els alcaldes”, va afirmar. Per Guinó, que va mostrar-se “enfadat” en temes com aquest, “s'ha de fer pinya”. L'alcalde de Sils, Martí Nogué, també va mostrar la mateixa sorpresa. “Potser ho podríem haver fet tots en representació de tots els municipis o, com a mínim, ens podrien haver enviat un correu”, va dir. El portaveu del grup d'Independents del Consell, Joan Colomer, a l'oposició, tampoc no tenia coneixement de la denúncia.