Medi ambient

La Universitat col·labora amb els ajuntaments afectats pels incendis

L'entitat educativa desenvoluparà cursos de sensibilització i ajudarà els municipis a fer estudis i programes

Com a resultat del primer Fòrum d'incendis entre la Universitat de València i els ajuntaments afectats, l'entitat educativa potenciarà la xarxa entre els assistents a l'estatge, confeccionarà accions de sensibilització i informació científica des d'un plantejament pluridisciplinar i es compromet a l'organització d'un segon fòrum sobre desenvolupament rural per a la primavera del 2013.

En aquesta jornada que s'ha desenvolupa a la sala d'actes del Jardí Botànic de València, han estat representats els ajuntaments afectats pels cinc incendis viscuts durant aquest estiu, 60 professors universitaris, tres instituts universitaris i el propi Jardí Botànic.

L'objectiu d'aquesta jornada, era mostrar el suport del vicerectorat de Participació i Projecció Social així com de la Universitat de València Estudi General a les poblacions afectades pels darrers incendis i oferir canals de comunicació i col·laboració per per tal d'atendre les necessitats generades pels esdeveniments.

La Jornada ha estat desenvolupada pel catedràtic de Geografia d ela Universitat de València, Alejandro Pérez Cueva i la participació de l'Alcalde de les Alcubles i el d'Ènguera en nom i representació dels municipis afectats per les cremes.

Els estudis realitzats per la Universitat posen de manifest que els Serrans han patit una crema de vora 30.000 hectàrees, quantitat pròxima a l'incendi originat a Cortes de Pallars, la qual cosa suma una xifra de vora 60.000 hectàrees cremades aquest estiu.

Al Fòrum s'ha posat de manifest la necessitat de continuar aprofundint en les solucions subratllades pels assistents i la disparitat existent entre la visió viscuda pels representants polítics i les associacions socials presents a la sala.

Un remat sense alcaldes

Pere Rossell

Ha sobtat fins i tot el vicerector de la Universitat de València Estudi General, el fet que a última hora de la sessió celebrada, no quedés suficient representació política dels alcaldes dels municipis afectats per poder escoltar les conclusions del Fòrum. Aquests havien volat a poc a poc, després de l pausa cafè i, en fer-se les 13 hores tan sols hi havia l'alcalde d'Ares dels Oms i uns regidors d'Andilla i Xulella, sense comptar els alcaldes de les Alcubles i d'Énguera que s'hi trobaven com a ponents.

Sempre passa igual; els alcaldes tenen un nivell de resistència limitat i, segurament la responsabilitat de l'alcaldia, no els permet restar a les reunions de treball més temps que el mínimament imprescindible. No obstant això, des de la sala, els representants de la societat civil, han demanat que s'investiga amb profunditat les causes dels incendis, que es pose en marxa un pla eficaç per a la recuperació i el desenvolupament de tots els municipis afectats, que es tinga en compte la participació del veïnat en la redacció i execució d'aquest pla integral, que es declare zona catastròfica totes i cadascuna de les poblacions afectades i que s'activen mesures d'ajuda a les persones que han perdut el seu mitjà de vida.

Gràcies que la Universitat ha estat espavilada i ha previst un nou Fòrum on també participarà la societat civil organitzada, tot i que les municipalitats també hi participaran si així ho desitgen i arriben fins on arriben, o fins on la resistència els permeta.

Una nova jornada, on es tinga en compte l'economia, el medi ambient, la salut, el dret administratiu i el territori, sense menysprear les àrees de turisme rural i de ramaderia i agricultura, que són —al capdavall— segments que interessen els habitants de les zones perjudicades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.