Administracions

JOSEP MARIA BLANC

ALCALDE DE PAU (CIU)

“Mornau pot ser un pol de promoció ”

L'alcalde de Pau s'alegra del fet que la venda de Torre Mornau hagi quedat deserta i que la finca continuï sent de propietat pública

Considera que hauria de ser un lloc de promoció del territori

Pau és un municipi d'uns 600 habitants on l'activitat tradicionalment agrícola combinava els cultius de la vinya i l'olivera. L'alcalde Josep Blanch és encara avui una perfecta il·lustració d'aquestes activitats, ja que és també president de la cooperativa de Pau i president de la DO Empordà.

Amb Peralada i Castelló d'Empúries, Pau és un dels tres municipis que comparteix les terres de Torre Mornau, una finca situada al bell mig dels aiguamolls, actualment propietat de l'Incasòl i que es va posar a la venda sense èxit.

Torre Mornau s'ha quedat sense comprador?
Només sabem que la venda ha quedat deserta. Tinc entès que des que l'Incasòl la va posar en venda van sortir dos compradors i tant amb l'un com amb l'altre la venda no s'ha fet. Sembla que el primer no complia els requisits; pel que fa al segon, no en sé els motius.
Quina valoració fa d'aquesta venda que no ha funcionat?
Per mi, encantat de la vida que la venda hagi quedat deserta perquè significa que la finca continuarà sent propietat pública. Des que l'Incasòl va comprat la Torre Mornau, per bé o per mal és propietat pública i ens fa una especial il·lusió que aquest equipament pugui ser un equipament emblemàtic dins el parc natural, de promoció del nostre poble i del territori. Hauria de poder ser un pol de promoció econòmica dels municipis afectats i del seu entorn.
Que representa la finca Mornau per al municipi de Pau?
La part més important d'hectàrees de la finca no és en territori de Pau, però sí que hi són els edificis i és la connexió més directa, perquè el poble més proper a la finca és Pau. La finca és una de les coses emblemàtiques que tenim. Havia estat quarter militar, cavalleria militar, la gent del poble hi havia fet la mili... És un lloc singular del municipi i ens agradaria que continués sent de propietat pública i que s'hi pogués fer alguna cosa.
Com es podria concretar?
D'entrada caldrà veure què vol fer l'Incasòl i si vol seguir amb la venda. És complicat adequar la finca, perquè l'Ajuntament sol poca cosa pot fer-hi; potser es podria fer a través d'un consorci amb els municipis afectats, la Generalitat i, per què no, amb alguna col·laboració privada. Tot està per fer.
L'Incasòl volia obtenir-ne ingressos i això segueix pendent.
El seu argument és que ara mateix no se'n treu cap rendibilitat, però també s'ha vist, ara que la venda ha quedat deserta, que l'ús que en poden fer els compradors també és força limitat; només s'hi podria fer alguna activitat agrícola. Per tant, potser és el bon moment per plantejar-ne un ús públic de promoció econòmica.
Com a president de la cooperativa de Pau i de la DO Empordà, quin balanç fa de la verema 2012?
Crec que enguany la qualitat a l'Empordà serà prou bona. Encara és difícil de dir-ho exactament, però sabem ja que la quantitat haurà baixat molt. Bàsicament això és per la sequera que hem conegut, per la pedregada que va patir alguna zona de la comarca i, en menor grau, per la incidència que hi pugui haver tingut alguna malaltia; també en algun sector de l'Alt Empordà, per les conseqüències de l'incendi d'aquest estiu. Tenim la sort que el vi de la DO Empordà es ven tot, però que es vengui tot no vol dir que es vengui al preu que hauria de ser. En aquests moments es cobreixen costos i no gaire més. A l'Empordà s'han fet progressos de qualitat i per ara els preus no s'han disparat, s'han estancat. Hi ha el context econòmic general que explica el fet que el consumidor es fixa cada cop més en els preus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.