Medi ambient

MEDI AMBIENT

Al·legacions contra la planta de residus a Forallac

Naturalistes de Girona i SOS Empordanet recullen 700 firmes per demanar que el projecte es faci en un polígon

El terreny ja és de la promotora, que, a més, preveu fer-hi una incineradora

Les entitats ecologistes SOS Empordanet i Naturalistes de Girona han sumat 700 firmes de suport a les seves al·legacions contra el projecte de planta de triatge de residus que Servitransfer ha reactivat a Forallac. El projecte s'ubica en uns camps de conreu que l'empresa va adquirir anys enrere per a la planta comarcal de transferència que funciona des del 1998, però els veïns i les entitats ambientalistes temen que l'impacte de la nova instal·lació sigui molt superior.

Els terrenys estan classificats per a equipaments, segons el planejament municipal, però l'advocat Eduard de Ribot –que assessora els contraris al projecte– sosté que el pla territorial parcial diu que són sòl no urbanitzable. El lletrat posava com a exemple que s'hi podria construir una depuradora, però dubta que s'hi pugui implantar “una activitat de tractament industrial dels residus” amb “caràcter supracomarcal”.

La llicència tramitada per a la planta, on arribarien residus de tota mena i vehicles per al desballestament, atorgaria a Servitransfer la possibilitat de tractar-hi fins a 100.000 tones anuals, i hi preveuen una porció de terreny per situar-hi una incineradora en el futur. Hi ha un informe desfavorable de la direcció general d'Ordenació del Territori, tot i que no és vinculant.

L'alcalde, Josep Sala (CiU), defensa que els terrenys estan classificats per a equipaments d'aquesta mena des que es va aprovar el planejament local vigent, i veu poc probable que la incineradora tiri endavant a curt termini. Els contraris al projecte, per la seva banda, critiquen que no s'han estudiat altres alternatives –com és preceptiu– i que l'estudi d'impacte ambiental estigui signat per un enginyer industrial. De Ribot i els veïns afectats plantegen que es faci en un polígon i més a prop d'infraestructures viàries com l'AP-7 i l'N-II, ja que els terrenys de l'empresa són a pocs metres del jaciment ibèric dels Clots de Sant Julià, considerat bé cultural d'interès nacional. Per Sala, en canvi, l'impacte de fer-la al polígon seria superior.

La planta de Torroella, sense cap oposició

La planta de transferència d'escombraries de Torroella no ha generat cap oposició política. Tant ERC com UPM com la Coet estan d'acord a situar-la fora del polígon industrial i veuen bé que, si cal, es faci a la deixalleria. En aquest sentit, tant ERC com la Coet la troben innecessària i sospiten que finalment es farà servir la de l'Escala. UPM recorda que ja hi va haver una estació de transferència a la zona fins l'any 2000.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.