Infraestructures

infraestructures

L'aeroport de Girona evita l'augment previst de taxes

CiU i el PP acorden aprovar al Congrés la bonificació per mantenir la categoria del 2012 i apujar les taxes només el marcat per llei

Això evitarà problemes amb Ryanair per la programació vinent

L'aeroport de Girona mantindrà finalment l'excepcionalitat que se li ha aplicat aquest 2012 respecte de les taxes que se li han d'aplicar per la categoria que li pertoca. Inicialment, els pressupostos de l'Estat per al 2013 no preveien repetir la mesura aplicada aquest any, i aquesta setmana CiU i el PP s'han posat d'acord per aprovar dimarts una esmena al Congrés en aquest sentit. De fet, el Ministeri d'Economia i el de Foment ja hi han donat el vistiplau.

L'esmena l'ha presentat CiU i incorporarà una transacció del PP, on es recollirà que a l'aeroport de Girona es cobraran les taxes per viatger corresponents als aeroports d'una categoria inferior. D'aquesta manera, només s'aplicarà l'augment de taxes que ha aprovat l'Estat de l'IPC més cinc punts que es farà efectiu a tots els aeroports a partir de l'1 de gener. Si s'hagués mantingut la categoria que li correspon per nombre de viatgers, i que Girona comparteix amb altres ciutats com ara Sevilla, València i Bilbao, l'aeroport hauria tingut una pujada afegida d'un 40% aproximadament respecte del 2012. Això hauria dificultat enormement la temporada d'estiu i hivern del 2013, ja que el conveni entre Ryanair i les administracions gironines i catalanes dóna llibertat a la companyia per cancel·lar l'acord en el cas que hi hagi un augment de taxes molt superior a l'IPC.

Una altra vessant positiva de l'acord és que així augmenta més el diferencial de taxes de Girona respecte de l'aeroport de Barcelona, fent més atractiu l'aeroport per a determinades companyies de baix cost.

Bo per a Aena

L'acord és bo també per a Aena, perquè es garanteix així un volum important de viatgers a les instal·lacions de Vilobí que evitarà que caigui en pèrdues. De fet, el diputat de CiU Pere Macias explicava ahir que amb el descens del nombre d'usuaris del 2011, l'aeroport de Girona va tornar als números vermells malgrat que els últims anys havia obtingut beneficis: “La bonificació de les taxes permetrà que Ryanair compleixi el contracte i porti més viatgers, i això equilibra els comptes d'Aena a l'aeroport de Girona.” Per la seva banda, la diputada Concepció Veray ha explicat que és positiu accelerar aquest acord: “Amb el tema de l'aeroport hem allargat la mà a CiU per resoldre el problema.”

LA DATA

01.01.13
Les noves taxes
s'han de començar a aplicar a partir de l'1 de gener de l'any vinent, quan entren en vigor.

LES XIFRES

40
per cent d'augment
en les taxes representaria l'aplicació de la categoria que pertoca a l'aeroport.
1,5
euros
per viatger sortit de Girona és el que haurien pujat aproximadament les taxes si no s'hagués arribat a l'acord.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.