Urbanisme

tribunals

desnonaments

El jutge vol desallotjar Can Sanpere al gener

Notifica a la plataforma que abandoni l'edifici abans de trenta dies i, si no ho fa, executarà la sentència

L'entitat acusa de desídia l'Ajuntament en l'expropiació i el govern diu que no s'ha renunciat a res i que el procés és viu

El jutge ha donat trenta dies hàbils a la plataforma Can Sanpere 100% Públic de Premià de Mar perquè desallotgi les instal·lacions de l'antiga fàbrica, ocupada des de fa més de tres anys i convertida en un centre social autogestionat. Si no es compleix amb la reclamació, el 13 de gener s'executarà per la força la sentència.

L'històric espai, que ocupa 9.500 m² en ple centre del municipi, és propietat de la firma Núñez i Navarro i el 2014 va ser objecte d'una consulta popular per decidir-ne el futur. La votació va establir llavors que l'Ajuntament expropiaria els terrenys per un valor aproximat de 5,2 milions d'euros i els destinaria a equipaments públics i a zona verda.

La notificació ha generat sorpresa i indignació a parts iguals entre el col·lectiu de la plataforma, que critica “la desídia i el desinterès” del consistori en un procés que, segons diuen, no ha fet cap pas endavant des del resultat de la votació. “Hi ha un mandat públic de la ciutadania que dóna el vistiplau a l'expropiació i, dos anys després, ens trobem que Núñez i Navarro reclama ara amb urgència un espai pel qual fa molt temps que l'Ajuntament hauria d'estar negociant”, explica una de les portaveus de Can Sanpere, Anna Torner.

Manca d'acció

Per Torner, l'actitud de l'Ajuntament, en què inclou la voluntat majoritària de tots els grups polítics manifestada a favor de l'expropiació, “no es pot justificar de cap manera”. La portaveu avança que, en una reunió que van mantenir dilluns al vespre els diferents portaveus polítics i en què van participar membres de l'entitat, es va acordar treballar conjuntament tant per frenar el desallotjament com, sobretot, per garantir que l'expropiació es porti a terme. “Veiem bona voluntat i ganes, però anem tard i hem de córrer quan hi havia temps suficient per deixar encarrilat tot el procés”, es lamenta Torner. Entre els aspectes que es van debatre en la reunió, segons Torner, hi ha l'intent de protegir la fàbrica com a bé cultural d'interès local (BCIL) a partir d'un informe elaborat per l'Agrupació d'Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (Adipa), que valora l'immoble com a exemple del racionalisme arquitectònic. “També s'han compromès a reprendre les converses amb Núñez i Navarro”, assenyala Anna Torner.

Andreu Mumbrú, un altre dels portaveus de Can Sanpere, anuncia que aquest dijous, en un acte davant de l'ajuntament, s'informarà del calendari de mobilitzacions contràries al desallotjament i a favor de mantenir l'antiga fàbrica com a espai públic “tal com van decidir els premianencs i les premianenques quan van ser consultats”.

Resposta del govern

Des del govern municipal, l'alcalde, Miquel Buch (PDECat), defensa que des del consistori no s'ha abandonat la voluntat d'expropiar Can Sanpere, tot i que recorda que “els processos urbanístics són extremament llargs”. En aquest sentit, explica que hi ha una sentència desfavorable al canvi d'usos dels terrenys i una segona que va condemnar l'Ajuntament a pagar a Núñez i Navarro per no haver pogut desenvolupar l'activitat industrial prevista a l'antiga fàbrica. “Nosaltres, primer com a partit i després com a govern, vam ser els primers a defensar una zona verda i d'equipaments a Can Sanpere i, per tant, som els principals interessats a portar a bon port el projecte”, assenyala. L'alcalde reafirma el compromís de reprendre “al més aviat possible” les converses amb els propietaris amb un doble objectiu: deixar sense efecte la data del desallotjament i negociar les condicions de l'expropiació.

“Paral·lelament també treballarem per declarar BCIL la fàbrica”, afirma, i destaca que “hi ha bona predisposició dels grups municipals a actuar de forma conjunta en benefici de Premià de Mar”. Miquel Buch puntualitza que les urnes van legitimar la decisió d'expropiar Can Sanpere i que, si finalment passa a mans municipals, s'obrirà un nou procés per determinar-ne els usos finals.

LA FRASE

Premià va votar a favor de l'expropiació i l'Ajuntament hauria d'haver actuat fa molt temps
Anna Torner
Portaveu de la plataforma Can Sanpere 100% Públic de Premià

LA DATA

13.01.17
s'executarà
la sentència de desallotjament de la fàbrica de Can Sanpere de Premià de Mar dictada pel jutge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia