El govern de Riudecols confia en el futur pla urbanístic per frenar l'excés de pedreres

La plataforma contra les activitats extractives denuncia el «caos» actual i exigeix a l'Ajuntament més fermesa

Ara mateix, a Riudecols hi ha tres grans pedreres, dues de les quals han demanat permís per ampliar la seva activitat, i una quarta de menys agressiva, que extrauria terra de manera intermitent per a un negoci de vivers i jardineria i que, segons l'associació en defensa del territori i el patrimoni de Riudecols (Delterpa), encara no té l'autorització ambiental pertinent. De fet, dues de les grans, la denominada Mina Baltá, propera al nucli de les Voltes, i la Mina Annabelén han estat en el punt de mira del moviment opositor per la seva situació temporalment irregular. La primera, explotada per una empresa de Tarragona, va ser sancionada per la Generalitat perquè no complia els requisits que fixava la seva llicència mediambiental, i la segona, de la potent firma Considetesa SL, va ser objecte d'una denúncia a la fiscalia perquè directament no tenia llicència. De fet, Medi Ambient la hi va atorgar ara fa dos mesos, després de cinc anys d'activitat. A tot això, damunt del nucli de les Irles ja fa molts anys que la pedrera de La Ponderosa s'ha convertit en un referent paisatgístic de l'N420 al seu pas per Riudecols.

Unes 300 adhesions

Per tot plegat, però sobretot a partir de l'impacte de la Mina Baltà sobre el nucli de les Voltes i en concret sobre dues mines que subministren aigua als seus habitatges, Delterpa ha aconseguit mobilitzar bona part dels veïns del poble –ja hauria rebut unes 300 adhesions– i va impulsar la convocatòria d'un ple monogràfic que es va fer aquesta setmana, en què l'equip de govern va donar respostes tot i que no va permetre que se'n fes debat durant la sessió, una decisió força polèmica. La regidoria d'Urbanisme va assegurar que en els darrers mesos ha buscat assessorament per estudiar la possibilitat d'introduir un canvi en les normes urbanístiques subsidiàries i aprovar un acord de ple que frenés la proliferació de pedreres. «Però no hem trobat cap punt a què aferrar-nos. No es pot fer res sense l'aprovació inicial del POUM», va assegurar Galán. Per aprovar inicialment el document de planificació, el regidor va explicar que encara s'ha de fer l'informe ambiental preliminar i l'informe de sostenibilitat ambiental. Tots dos costarien uns 45.000 euros i, entre els terminis de redacció i d'exposició pública, no serien operatius abans de «set o vuit mesos». D'una manera o una altra, perquè el POUM sigui restrictiu davant de l'amenaça de la implantació de més pedreres, l'equip de govern va convidar Deterpa i els grups de l'oposició a arribar a un consens sobre els criteris a aplicar. Però el portaveu de la plataforma, Anton Mestres, considera que no caldria esperar a l'aprovació del POUM, sobre el qual a més a més denuncia que l'equip de govern té intencions «gens sostenibles» a l'hora de preveure el creixement de Riudecols. «Els alcaldes ja tenen instruments per actuar i evitar que es trinxi el territori», afirma Mestres. De fet, l'Ajuntament ha hagut de signar certificats de compatibilitat urbanística cada cop que una pedrera ha demanat instal·lar-se al municipi, al marge dels permisos que atorga la Generalitat. «Ens hi podem negar», admet el batlle, Pere Solanellas, «però això no vol dir que no s'hi acabin instal·lant», matisa. Fonts de Medi Ambient també donen indirectament la raó als veïns queixosos, ja que assenyalen que les competències en matèria d'ordenació urbanística municipal, incloses les distàncies entre l'activitat industrial i els nuclis urbans, són en última instància de l'Ajuntament. Solanellas, si bé remarca que empreses com La Ponderosa han donat feina a gent del poble i han col·laborat amb l'Ajuntament a través de convenis, també llança un missatge de tranquil·litat en el sentit que no espera rebre més peticions de futures activitats d'extracció d'àrids: «No seria lògic, perquè ja en tenim moltes, i en tot cas plantaríem oposició», va avançar.

Inseguretat viària

Delterpa també es queixa per exemple de la inseguretat viària que genera a l'N-420 la sortida de camions procedents de les dues pedreres properes a Les Voltes, sense que hi hagi un lloc ben habilitat per facilitar-ne la incorporació. «És un problema de la direcció general de Carreteres i ja els ho hem comunicat, així com a les empreses, i també hi ha la possibilitat de denunciar les infraccions a Trànsit», respon l'alcalde.

Sanció i permís per a les dues activitats denunciades

El director dels serveis territorials de Medi Ambient al Camp de Tarragona, Josep Lluís Pau, ha confirmat que el seu departament va sancionar l'empresa Baltasar López Conchillo, que extreu terra a l'anomenada Mina Baltà, per haver incomplert els límits de profunditat d'excavació i algunes mesures de protecció. L'empresa ha hagut d'adaptar-se i, malgrat que els portaveus de Delterpa denuncien que «no ha fet gairebé res», el govern ha efectuat ara el preceptiu control mediambiental inicial, que la firma també havia evitat il·legalment quan es va posar a treballar, i «s'està estudiant si els resultats són correctes», segons Pau. L'activitat, segons testimonis directes, ja s'ha reprès, i l'Ajuntament, que també va denunciar la firma per l'abocament de runes, es compromet a controlar l'evolució dels treballs.

Mentrestant, l'altra pedrera que va ser objecte de denúncia, en aquest cas directament a la fiscalia i que no disposava de llicència ambiental, va rebre el permís de part del departament per poder operar a la mina Annabelén el setembre del 2009, segons va confirmar Pau. No se li ha atorgat una autorització d'inici d'activitat sinó un permís d'«adaptació», que és el que es lliura a les empreses que ja treballaven abans de promulgar-se la llei 3/98 d'intervenció integral de l'administració ambiental, si bé el començament de l'explotació, segons Delterpa, data del 2004. «Probablement ja tenien el permís de mines d'abans del 98», justifica Pau. La plataforma opositora de Riudecols ha presentat un recurs contra la legalització d'Annabelén, denunciant extralimitació en els límits o ús d'explosius. «Això és competència d'Economia i d'Interior [respectivament] i ja els ho hem traslladat», explica el responsable de Medi Ambient al Camp de Tarragona, que hi afegeix que el que sí que ha fet el seu departament és «marcar condicions per la possible afectació a l'àliga cuabarrada.» L'empresa Considetesa SL, que explota Annabelén, ha demanat a més una llicència per a una activitat de conglomerat en calent –una planta asfàltica–. Això i la sol·licitud d'ampliació per a la pedrera de La Ponderosa al puig Marí, que afectaria també Duesaigües i Riudecanyes, ha revifat el malestar dels veïns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.