patrimoni arquitectònic
Santa Susanna restaura la torre Can Ratés, del segle XVI
Les obres de condicionament s'han centrat, sobretot, en la coberta de l'edifici, que té problemes d'humitat
La Diputació subvenciona amb 49.000 euros un projecte que té un cost de 53.000
Unes obres de restauració de la torre de guaita del segle XVI de la masia de Can Ratés de Santa Susanna resoldran els problemes de seguretat que presentava l'edifici. L'actuació, a càrrec de l'empresa especialitzada en aquest tipus de condicionaments, Signinum, s'enllestiran en un parell de setmanes i s'han centrat, en especial, en la coberta. En concret, i segons explica el responsable de la firma, Ramon Perona, es van haver de retirar els elements de la torre més moderns i que ja no tenien cap ús, com ara el parallamps o l'antic sistema d'il·luminació. “Posteriorment, s'han consolidat els paraments de la corsera i dels matacans originals, a la part alta de la torre, que havien quedat afeblits per les condicions meteorològiques i també pel pas del temps”, explica Ramon Perona, responsable de l'empresa de rehabilitació. Perona hi afegeix que l'edifici original hauria pogut estar coronat amb una estructura de fusta que ja no existeix i que durant les obres s'ha localitzat l'accés inicial que es feia a través d'una portella a nivell del ferm. “El condicionament posarà fi als problemes d'humitat, i també s'ha actuat a la part exterior de la torre, on s'ha deixat part de l'obra vista”, puntualitza Perona.
El responsable de l'empresa avança que les obres han permès fer un estudi aprofundit per documentar el paviment de la torre i que, un cop enllestides, està previst fer un acte públic per explicar i mostrar en imatges tot el procés de restauració. El projecte ha tingut un cost global de 53.000 euros, dels quals 49.000 els ha pagat la Diputació.
La regidora de Comunicació, Sílvia Vives (AiS), explica que l'espai de Can Ratés aixopluga serveis permanents, com ara l'escola de música i activitats diverses i puntuals al llarg de l'any, com ara la Fira Màgica o el pessebre vivent. “Quan la finca estigui del tot rehabilitada caldrà fer un estudi per optimitzar al màxim el gran potencial de l'espai, ara amb moltes sales inoperants”, assenyala.
Element del paisatge
Les torres de guaita, construïdes entre els segles XVI i XVII, són elements molt vinculats al Maresme. Els municipis costaners eren objecte, llavors, de constants atacs de corsaris i pirates i aquestes talaies permetien detectar a temps els vaixells i donar l'alerta perquè els veïns busquessin refugi. Actualment, es conserven una cinquantena d'estructures d'aquest tipus i a Santa Susanna se n'hi mantenen cinc.