municipal
urbanisme
El govern posa sobre la taula deixar edificar a Can Sanpere
Busca el consens de la resta de grups municipals de Premià de Mar per permetre construir en un 9% de la finca i mantenir un 91% com a zona pública
El PDeCAT i el PSC defensen que rebaixaria a la meitat el cost global de l'actuació
Del 100% públic per a Can Sanpere a rebaixar-lo ara a un 91%. En el 9% restant es permetria edificar i la nova situació faria possible a l'Ajuntament de Premià de Mar reduir a la meitat la inversió global –que inclouria l'expropiació, les indemnitzacions i la urbanització de l'espai, entre altres actuacions– a l'antiga fàbrica, que es preveu d'uns 12 milions d'euros. Aquest és el nou plantejament que l'equip de govern del PDeCAT i el PSC ha fet arribar a la resta de grups municipals amb l'objectiu d'arribar al màxim consens possible abans no el traslladi a la propietària dels terrenys, l'empresa Núñez i Navarro. El regidor d'Urbanisme, Antoni Subirà (PDeCAT) explica que es tracta de la proposta amb un percentatge més baix d'edificabilitat de les quatre que ha posat sobre la taula l'arquitecte responsable del nou POUM.
“Parlem d'un edifici bufanda que s'aixecaria al costat del que hi ha a la Gran Via i representa una solució viable per evitar sotmetre a una despesa tan important les arques municipals”, puntualitza, i hi afegeix que en aquest horitzó el consistori podria assumir amb “més i millors garanties” l'expropiació i la posterior urbanització de l'espai. En aquest sentit, Subirà confia que la resta de formacions entomin la proposta “com una oportunitat i no pas com un pas enrere en tot el recorregut que s'ha fet fins ara”.
Visions contraposades
La resposta de la resta de grups municipals no s'ha fet esperar. Els primers a reaccionar han estat els membres de Crida Premianenca, que han rebutjat de ple el nou escenari que planteja el govern local. “Amb un plantejament com aquest es demostra que el govern no ha tingut mai a l'agenda fer l'expropiació tal com va acordar la ciutadania en la consulta”, explica el portaveu Andreu Mumbrú, que hi afegeix que “es constata que la voluntat és arribar a un acord econòmic amb Núñez i Navarro i aquest és només el principi”. Des de la Coalició d'Esquerres, Elena Martín recorda que “no ha canviat res que justifiqui aquest nou escenari”. “Sembla una presa de pèl que s'argumenti ara que permetre edificar rebaixaria el cost d'urbanitzar Can Sanpere quan tothom sabia que la inversió en l'espai aniria més enllà dels quatre milions de l'expropiació”, assenyala.
El portaveu de Ciutadans, Josep Maria Cano, lamenta que el futur de l'antiga fàbrica s'hagi convertit “en un camp de batalla polític”. C's considera que no cal més edificació a Premià de Mar, però també entén que una inversió de 12 milions d'euros és un sobreesforç per al consistori. “Volem que es concreti una alternativa i que es plantegi als propietaris abans de prendre una decisió”, comenta. Des d'ERC, Josep Maria Molins assegura que hi ha un debat “encès” en el si del partit, però reflexiona: “La proposta d'entrada no ens sembla malament.” “Els números que ens plantegen avui no són assumibles per l'Ajuntament i hem de pensar en global quan parlem de les futures inversions a Premià”, destaca. Finalment, el representant del PP, Joaquín Briones, també valora positivament la proposta del govern. “En un principi sembla una bona opció que pot servir per desencallar un procés que porta aturat massa temps”, assenyala.