Urbanisme

Sallent frena el projecte de la residència a la Fàbrica Vella

Un nou decret estatal canvia les regles del joc pel que fa als equipaments que es poden construir en zones declarades inundables

Tots els informes anteriors a la nova normativa són favorables a la construcció

L'Ajuntament de Sallent ha decidit “frenar” el projecte de la nova residència a la Fàbrica Vella. El motiu és el reial decret de l'Estat espanyol que va entrar en vigor a final del 2016 i que canvia les regles del joc pel que fa als equipaments que es poden construir en zones declarades inundables. A causa de la nova norma, el consistori ha aturat l'aprovació definitiva del projecte i ara està en espera dels estudis corresponents de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que és la que ha de determinar si aquest indret del riu Llobregat té una alta probabilitat de resultar afectat per avingudes d'aigua.

L'Ajuntament va comprar l'antiga Fàbrica Vella amb l'objectiu de poder-hi fer una residència per a persones grans el 2001, quan l'alcalde era Jordi Moltó (CiU). Des d'aleshores, s'han fet passos per assegurar que la construcció es podia fer a l'antic complex fabril, ja que des del principi els partits de l'oposició van expressar dubtes pel fet que la fàbrica es troba en sòl declarat inundable.

El 2008 es va fer un primer avantprojecte que va obtenir “l'informe favorable de l'ACA” i el 2016, ja amb David Saldoni (CDC) d'alcalde, el projecte va obtenir el quart informe favorable de l'agència. A banda, el pla disposa d'un informe urbanístic municipal favorable i del de la direcció general de Patrimoni.

En el terreny econòmic, l'Ajuntament havia obtingut 1,5 milions dels 6,5 que costa el nou centre gràcies a la venda d'un immoble i per al 2017 havia previst en el pressupost una partida per acabar-la de finançar. Després de quinze anys, semblava que s'arribava a la recta final, però l'aparició del reial decret del govern espanyol ha fet aparcar el projecte, ja que la normativa ha endurit els criteris respecte a les cotes on es pot construir i les zones on s'han de col·locar les entrades i obertures de l'edifici –les més vulnerables.

Tot i això, Saldoni va afirmar ahir que “legalment es podria tirar endavant”, ja que tota la tramitació està feta abans de l'entrada en vigor del decret, però va explicar que davant el dubte preferien frenar-ho: “No tirarem endavant una construcció si no estem del tot segurs que estem fent el que és correcte”, va dir l'alcalde. I hi va afegir: “Esperarem a veure com la nova norma afecta concretament el projecte de la residència, però també el conjunt del municipi, ja que pot crear problemes de desenvolupament en altres sectors propers al riu.”

LA FRASE

Legalment es podria fer, però no la tirarem endavant si no estem del tot segurs que fem el que és correcte
David Saldoni
alcalde de sallent


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia