La fiscalia demana la inhabilitació per 9 anys de l'exalcalde de Creixell

Dubta de la legalitat de dues llicències que va donar contra l'informe dels tècnics

L'acusació provisional de la fiscalia, que data del 4 de juny passat, demana l'obertura de judici oral contra l'exalcalde –el jutjat d'instrucció número 3 del Vendrell no ha convocat encara les declaracions verbals prèvies, que determinaran si hi ha o no judici– per un presumpte delicte contra l'ordenació del territori. Segons l'escrit de fiscalia, Conesa va concedir per mitjà de decret d'alcaldia dues llicències d'obres a l'empresa Euromar 2000 SL –el 16 i el 30 de maig del 2003, just abans i després de les eleccions del 25– per construir en uns terrenys a la urbanització La Coma, tot i tenir coneixement dels informes desfavorables tant de l'arquitecte com del secretari municipal, perquè la finca no tenia condició de solar i no disposava de pavimentació, voreres ni xarxa de clavegueram. Sempre segons la fiscalia, el mateix Conesa havia comprat aquests terrenys abans d'accedir al càrrec –era alcalde des del juliol del 2001– en la seva condició d'administrador de l'empresa Conesa Estabilizaciones y Jardinería SL, per un import de 25.548 euros, i els havia venut un cop ja era batlle, el 7 de desembre del 2002, a la mateixa empresa Castellmar-Euromar 2000 SL, per un preu de 90.101,82 euros, més del triple. La fiscalia creu que els fets infringeixen la llei d'urbanisme de Catalunya, i per això demana per a l'acusat una pena de 20 mesos de multa amb una quota diària de 15 euros, a més de nou anys d'inhabilitació especial per a treball o càrrec públic.

Conesa es defensa

El Punt va poder parlar ahir mateix amb Juan José Conesa, que va lamentar «que es tergiversin les coses, quan encara no m'han condemnat a res», i va explicar la seva versió dels fets. «En el seu dia vaig comprar una parcel·la que ja era edificable, però després vaig decidir no construir-hi, perquè vaig trobar que com a alcalde no era correcte, la vaig vendre i no he tornat a edificar mai més», afirma. Conesa també nega que anés per lliure i aprovés les llicències contra el criteri dels tècnics municipals: «Jo no sabia què tenia condició de solar i què no, i donava els permisos d'acord amb l'informe de l'arquitecte, que en aquest cas era favorable», rebat. I de fet encara va més enllà, ja que assegura que «per decretar la paralització del procés hauria d'haver convocat un ple». L'exalcalde, a més, recorda que a la zona «fa temps que s'hi està urbanitzant». Els seus advocats, en tot cas, presentaran recurs contra l'escrit de fiscalia.

Suport de l'alcalde

Pel seu cantó, l'alcalde creixellenc, Teodor Fuster (PP), descarta que els fets afectin el pacte de govern, tot i que reconeix que encara no ha pogut analitzar la situació amb el mateix Conesa ni amb la resta de socis. «Desconec la seva gestió en aquest cas, però tant en aquest mandat com en l'anterior sempre ha actuat amb total correcció dins del govern», defensa Fuster, que lamenta també que aquests fets arribin a judici «sis anys després». El batlle també recorda que els fets van ser denunciats per CiU i el PSC just després que es presentés una moció de censura contra la seva gestió l'any 2004. «Un dels que ho va denunciar va ser el portaveu de CiU, Jordi Llopart, que era el regidor d'Hisenda quan van passar els fets i va trigar encara un any a portar-ho al fiscal», critica l'alcalde.

L'oposició (PSC, CiU i ICV) ha forçat un ple extraordinari aquesta mateixa tarda perquè Conesa aclareixi els fets.


L'ACUSAT

JUAN JOSÉ CONESA
alcalde de creixell del 2001 al 2003 i actual regidor d'urbanisme
«No hi va haver ni lucre ni mala fe, tothom ho sap; va ser una denúncia política»

Del PP a independent

L'acusat és Juan José Conesa, que en el moment dels fets era alcalde sota les sigles del PP i en coalició amb CiU. Durant el mandat següent, però, l'edil va ser expulsat del partit en presentar una moció de censura, amb el suport d'una regidora trànsfuga del PSC, contra el llavors govern de CiU i el PSC. El 2007 es va presentar a les eleccions sota unes sigles independents, el partit Conesa per Creixell (afiliat a la FIC) i va entrar a formar part del govern com a regidor d'Urbanisme en virtut d'un pacte amb el nou cap de llista del PP, Teodor Fuster. Actualment l'executiu també té el suport del cap de llista d'ERC, que també ha estat expulsat del partit per desacords amb el comitè local de la formació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.