Urbanisme

municipal

patrimoni arquitectònic

Amposta recupera el patrimoni de la façana fluvial

L'Ajuntament restaura l'arc gòtic, situat al tram central del front del castell, perquè perilla la seua estabilitat

L'obra inclourà la neteja de la vegetació que perjudica la conservació del bé cultural

La recuperació de la façana fluvial del castell d'Amposta és una de les prioritats del govern ampostí i, en aquest sentit, una de les primeres actuacions que ha decidit emprendre és la restauració de l'arc gòtic, que fa sis metres d'altura i tres d'ample, i està al nivell del riu. “La recuperació del patrimoni arquitectònic és una prioritat, és vital”, va afirmar l'alcalde d'Amposta, el republicà Adam Tomàs, que va destacar que l'obra que s'iniciarà a final de maig és només “un primer pas”.

El projecte de recuperació del tram central del front fluvial té un cost de 105.000 euros, 18.000 dels quals són aportats pel Departament de Cultura. “Garantir l'estabilitat estructural de l'arc del segle XIII és l'objectiu del projecte, que també permetrà dignificar la zona amb la neteja exhaustiva de la vegetació i la recuperació de les dovelles que han caigut”, va explicar Carles Brull, l'arquitecte que ha fet el projecte d'intervenció.

En aquest tram de la façana fluvial, el penyal rocós presenta un revestiment de mur de carreus de pedra que correspondria a restes del castell d'època santjoanista. I aquest s'adossa a la muralla andalusina, que només és visible parcialment. “L'arc no tenia cap funció”, va dir Brull. Precisament, entre el mur de carreus que dona al riu i el d'època andalusina hi ha una gran esquerda, de fins a 17 centímetres. Això provoca un lleuger desplom del mur cap al riu i esquerdes horitzontals al mur annex.

La zona del castell d'Amposta, la façana fluvial de la dreta del pont, està declarada bé cultural d'interès nacional (BCIN) i l'Ajuntament ha iniciat l'expedient per aconseguir també aquesta catalogació per a la resta de la façana fluvial.

LA XIFRA

105.746
euros
és el cost de la recuperació de l'arc gòtic de la façana fluvial d'Amposta i la neteja del mur.

S'instal·larà una bastida invertida

Una de les principals dificultats per dur a terme la rehabilitació de l'arc gòtic és la dificultat d'accés a la zona. De fet, la inaccessibilitat a aquest espai en dificulta el manteniment i, per això, s'hi acumula brossa i vegetació. Per tal de fer l'obra de restauració, serà necessària la instal·lació d'una bastida invertida, penjada sobre el riu, així com la participació d'operaris especialistes en treballs verticals, que faran servir tècniques pròpies d'escalada. La previsió és que les obres duren uns quatre mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia