Urbanisme

Vuit habitatges de Cadaqués, pendents d'enderroc parcial

L'Incasòl rep l'encàrrec de redactar el projecte d'enderroc de part d'un bloc de cases que es va construir el 2002

El tribunal ja va sentenciar el 2008 que no s'havia respectat la normativa

Els vuits habitatges del sector Colomer a Cadaqués es van construir l'any 2002 i estan pendents d'una sentència d'enderroc parcial des de l'any 2008. Entre recursos i intents dels governs de torn a l'Ajuntament per esquivar l'enderroc, el temps ha anat passant; aquest mes d'abril, però, el DOGC ha publicat l'encàrrec a l'Incasòl (Institut Català del Sòl, empresa pública que depèn de la Generalitat), de redactar el projecte d'enderroc exigit pels tribunals.

El cas va arrencar el 2006 quan un veí, David Tibau, que es va considerar perjudicat per l'obra, va portar el cas als tribunals. L'any 2008, arran d'aquesta denúncia, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anul·lar la llicència d'obres donada per l'Ajuntament el 2002. El Tribunal considera que, d'una banda, l'Ajuntament va autoritzar erròniament aspectes de la construcció que no es podien permetre perquè no respecten les normatives vigents; d'altra banda, també s'estipula que el promotor, la societat Gipronino SL, es va excedir en aspectes que no permetia la llicència d'obres.

En total, el Tribunal ordena l'enderroc de fins a set parts o elements d'aquest bloc d'habitatges: enderroc de 44,70 m² a la planta baixa; de 47,20 m² a la planta subterrània; de 135,35 m² de sostre edificable del conjunt; de les parets delimitadores de la rampa del pàrquing, de les parets de separació de la finca que superen 1,50 m d'altura, i de les parets i façanes que no respecten la separació entre els habitatges.

Els enderrocs seran complexos; anteriorment al que prepara ara l'Incasòl, l'Ajuntament de Cadaqués ja havia presentat fins a quatre projectes de demolició. Tots van ser rebutjats pel gabinet d'advocats de Xavier Horts, que s'encarrega de la defensa de David Tibau. En primera instància és l'Ajuntament el que hauria hagut d'assumir l'execució de l'enderroc. Però, segons l'advocat, els projectes que ha anat presentant l'Ajuntament no s'ajustaven al que exigeix el tribunal. De fet, si avui s'encarrega el projecte a l'Incasòl és perquè el tribunal, cansat que l'Ajuntament vagi donant allargues i no compleixi la demolició, ha decidit traspassar-ho a una altra administració per executar-lo d'una vegada. Amb l'entrada en escena de l'Incasòl, però, Xavier Horts es mostra convençut que ara finalment es farà un projecte d'enderroc que s'ajustarà a la sentència dels tribunal.

Quatre alcaldes

Des de l'inici d'aquest cas ja hi ha hagut quatre alcaldes a Cadaqués, de partits diferents (CiU i ERC), sense que es desencalli l'enderroc, tot i que qui menys hi haurà intervingut és l'actual. Tenint en compte que aquests habitatges són essencialment d'ús de segona residència, l'enderroc, quan es faci, no hauria d'afectar directament inquilins. Qui sí que es considera realment perjudicat per la durada dels tràmits és el veí que va iniciar aquest camí als tribunals ara fa deu anys: “Estic molt decebut i fart de veure que tots els governs de l'Ajuntament de Cadaqués –ja siguin de dretes o d'esquerres– han deixat que es mantinguin aquestes il·legalitats demostrades pels tribunals i que m'han obligat a anar al Suprem. És una vergonya que aquest cas duri des de fa tants anys”, diu David Tibau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia