Urbanisme

museus

Recta final d'obres al Museu del Clima després de nou anys

Modificacions substancials en el projecte original per adaptar-se a la manca de pressupost i donar sortida al projecte ubicat a Gardeny

Una mostra del llegat de Joan Oró i tallers sobre el canvi climàtic, primeres activitats

El Museu de la Ciència i el Clima de Lleida, ubicat al turó de Gardeny, obrirà portes en una primera fase a finals d'aquest mes. Després de nou anys d'obres, amb llargues aturades i moltes interrupcions, l'Ajuntament de Lleida podrà donar sortida a un projecte emblemàtic que ha estat una de les principals víctimes de la retallada en inversions a causa de la crisi financera de les administracions.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va anunciar la setmana passada als veïns del barri de la Mariola que en aquesta primera fase es podrà veure una exposició sobre el llegat del científic lleidatà Joan Oró i s'organitzaran tallers per explicar, entre d'altres, el canvi climàtic. Progressivament s'aniran fent activitats per interpretar i fer pedagogia del clima, que implicaran els centres educatius de la ciutat i les entitats del barri i del Parc Científic de Lleida.

Si s'aconsegueixen recursos, s'aniran executant noves fases per habilitar més espais del museu. De moment, hi haurà aquesta sala d'exposicions i uns serveis, deixant pas a un espai públic de 50.000 m² a la falda del turó de Gardeny.

El projecte, redactat per l'arquitecte Toni Gironès, que va guanyar el concurs d'idees, ha refet tot el complex, adaptant-se i optimitzant els recursos. El nou disseny del projecte dilueix els límits i ordena els espais exteriors per facilitar la connexió amb la Mariola.

El Museu del Clima de Lleida havia d'estar acabat el 2011, després d'aprovar el projecte de Gironès el 2008 i començar obres el 2009. El pressupost era d'uns cinc milions, a executar en dues fases. La primera va començar per 1,3 milions i el 2010 es va esgotar el finançament i les obres es van aturar. La fi dels plans de barris va perjudicar el projecte. El 2014 es va replantejar el projecte per aprofitar les estructures fetes i l'objectiu era obrir-lo abans de les eleccions municipals del 2015. Es va ajornar al 2016 i, ara, al maig d'enguany amb un petita inversió per habilitar espais, serveis i la seguretat.

LA DATA

2008
Any d'aprovació del projecte
que va guanyar l'arquitecte Toni Gironès i que s'ha hagut de retocar i rebaixar

LA XIFRA

5
milions d'euros
era el cost inicial del museu, un edifici singular, sostenible i d'alta qualitat arquitectònica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia