La gran reserva de sòl
El Domeny gironí, sorgit de l’annexió del 1974, s’ha dividit en dos sectors, el nord que conté el gros de la població, i el sud, convertit en la gran esperança blanca per a l’expansió de la ciutat de Girona
El que no va aconseguir l’autopista –dividir Domeny– ho va aconseguir el Ministeri de Governació quan va instar l’Ajuntament de Girona, aprofitant la frontera que suposava aquesta nova infraestructura, a portar a terme un procés d’annexió que ja feia anys que tenia en ment.
El Domeny gironí s’ha dividit en dos barris urbans, el nord i el sud, el primer amb una quantitat de població més important i el de baix amb unes possibilitats de expansió enormes. L’annexió a Girona, que va tenir lloc l’any 1974 –tot i els recursos interposats per l’Ajuntament de Sant Gregori–, durant el mandat d’Ignasi de Ribot i Balle, el darrer alcalde franquista de la ciutat, és, sens dubte, el moment cabdal per aquesta unitat territorial. Juntament amb Domeny, l’Ajuntament de Girona va integrar la població de Salt i va agregar al terme municipal una part del municipi de Sarrià de Ter, una de Celrà, el barri de Fontajau, Sant Ponç, Germans Sàbat i una part de Taialà.
El pla parcial urbanístic del sector Pla de Baix de Domeny, elaborat per l’Ajuntament de Girona l’any 2005, pretén posar ordre a la darrera zona urbanitzable del municipi de Girona, un projecte ambiciós a què la crisi va posar fre de cop.
Als anys seixanta, van començar a instal·lar-se les primeres indústries de pinsos i una de cafè i xocolata (Nestlé) que van donar feina a la nova immigració i que, en el darrer cas, s’ha convertit, amb el pas del temps i les fortes inversions, en una de les empreses mes importants de les comarques gironines.
A partir de la dècada dels noranta, la població va augmentar, com a conseqüència de l’arribada de gent jove de la ciutat de Girona i rodalies i d’immigració de diferents orígens que es va instal·lar al Domeny gironí, al barri de Germans Sàbat i a l’entorn dels carrers Montbò i Bullidors.
L’aposta de l’Ajuntament de Girona de fer el nou hospital Josep Trueta a la zona de Domeny, on ja té reservats terrenys, pot ser un del altres moments estel·lars del barri, si mai arriba a concretar-se.
Tot preparat per edificar
Estrena de la urbanització de Baix Domeny, amb un parc que busca l’equilibri entre l’espai públic, el natural i els futurs pisos, una zona d’ uns 250.000 m² i de què la urbanització ha costat quasi 12 milions. A sota, a l’esquerra, el ball de la festa major de l’any 1993 i, a la dreta, una panoràmica de la fàbrica Nestlé. L’empresa suïssa ha apostat fort per les comarques gironines en la seva política expansiva.